Alle ogen gericht op Jeanine Hennis

Uw politieke nieuwsbrief

Goedemiddag.
Politiek Den Haag maakt zich op voor het debat dinsdag met minister van Defensie Hennis. Ze is tegelijk een van de 150 Tweede Kamerleden waarvan er, wat een Telegraaf-columniste betreft, elk jaar één per partij weg moet worden gestuurd.

En verder: hoe twee rechtse partijen samenwerken om de PVV dwars te zitten.

Hier zijn uw Dagkoersen. Tevens hier dagelijks in de mail te verkrijgen.

Foto de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Hennis in de verdediging

Minister Hennis van Defensie moet zich morgen in de Tweede Kamer verdedigen tegen de harde kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Naar aanleiding van een tragisch ongeluk in Mali trekt de OVV een fundamentele conclusie: de wil om missies door te laten gaan, gaat stelselmatig boven de veiligheid van het personeel. Daarmee wijst de OVV niet alleen naar Hennis, maar ook naar de Tweede Kamer.

Het debat morgen krijgt het gemakzuchtige 'Haagse' trechterpunt: gaat Hennis weg of niet? Wellicht is een betere vraag: is het nog wel verantwoord op missie te gaan met de afgebladderde staat van de krijgsmacht en de gebrekkige politieke wil om daar iets aan te doen? OVV-voorzitter Tjibbe Joustra weet het antwoord: nee. Het ontbreekt aan een stevige en kritische houding over de risico's van militaire missies. In de Volkskrant van morgen zet Defensie-verslaggever Natalie Righton de problemen van de Nederlandse krijgsmacht op een rij.

OVV-voorzitter Tjibbe Joustra Foto ANP

PLAN VAN DE DAG
'Elk jaar een Ybeltje weg'

'Stuur elk jaar een niet-functionerend Kamerlid weg', stelt zakenvrouw Annemarie van Gaal voor in haar column in De Telegraaf. Aanleiding: Ybeltje Berckmoes. Het naar eigen zeggen mislukte VVD-Kamerlid kost de belastingbetaler volgens Van Gaal anderhalf miljoen aan 'salaris', wachtgeld en pensioen. Geld waar Nederland niets voor terugkrijgt, stelt Van Gaal vast tot verdriet van Berckmoes.

De 'oplossing' van Van Gaal: iedere Nederlander mag aan het eind van elk jaar een falend Kamerlid wegstemmen van de partij waar hij of zij op gestemd heeft. Zitten wel wat haken en ogen aan. Wat te doen met kleine fracties? Ook is het lastig geheim te stemmen als de kiezer alleen een Kamerlid mag wegsturen waarop hij eerder gestemd heeft.

Foto ANP

VRIENDEN VOOR HET LEVEN
Of in ieder geval even

Rechts gaat het uitvechten in Rotterdam. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zien PVV, Leefbaar en Forum voor Democratie (FvD) alledrie kansen in Rotterdam. Te druk, vindt Joost Eerdmans, die Leefbaar in die gemeente de grootste maakte op de vleugels van zijn idool Pim Fortuyn. Zijn voorspelling: als drie rechtse partijen om de gunst van de kiezer strijden, komt straks een linkse partij als grootste uit de bus.

Dus slaan Leefbaar en Forum de handen ineen, gadegeslagen door PVV-leider Wilders die Eerdmans prompt uitmaakt voor 'enorme angsthaas en plucheplakker'. Waarop Eerdmans bij FvD-Kamerleden Baudet en Hiddema aanschoof voor een gezamenlijke, goed bezochte Forum-bijeenkomst rondom het thema: stem vooral niet op de PVV. De deal is, zo stelde verslaggever Joost de Vries vast: Forum helpt Leefbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 is het andersom.

Hiddema, Baudet (FvD)en Eerdmans (Leefbaar) Foto ANP

RUTTE: 'RAJOY HEEFT GELIJK'

Premier Mark Rutte kiest voor een rechtstatelijke reactie op de gebeurtenissen in Catalonië. Daar traden ordetroepen hard op tegen Catalanen die in een referendum voor of tegen onafhankelijkheid van Spanje stemden - uitslag: 90 procent 'si'. Volgens Rutte staat de Spaanse regering met het harde optreden in haar recht. Het Spaanse Constitutionele Hof heeft immers bepaald dat het referendum niet door mocht gaan, omdat het in strijd is met de Spaanse grondwet. 'Premier Rajoy heeft het juridische gelijk aan zijn zijde', zei Rutte maandag. Wel vond hij de beelden van het optreden van de politie tegen de mensen die wilden stemmen 'heel heftig'.

Foto AFP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over