nieuws

Alle Navo-militairen vertrekken uit Afghanistan, ook de Nederlandse troepen

Alle Amerikaanse en Navo-troepen worden teruggetrokken uit Afghanistan. Ook de Nederlandse troepen zullen het land verlaten hebben voor 11 september dit jaar.

Amerikaanse soldaten zijn sinds 2001 actief in Afghanistan. Beeld AFP
Amerikaanse soldaten zijn sinds 2001 actief in Afghanistan.Beeld AFP

De Amerikaanse president Biden maakte de terugtrekking van zijn troepen woensdag bekend. Navo-chef Jens Stoltenberg bevestigde even later dat alle Navo-troepen, dus ook de Nederlandse, Afghanistan zullen verlaten.

De terugtrekking zal beginnen op 1 mei aanstaande, de datum waarop de VS volgens een onder president Trump gemaakte afspraak met de Taliban uit het land zouden zijn vertrokken. Alle troepen zullen het land hebben verlaten voor 11 september dit jaar. Kort na Bidens toespraak bevestigde Navo-chef Jens Stoltenberg in Brussel dat het besluit alle Navo-troepen betreft en volgt uit ‘nauw overleg’ tussen de VS en hun bondgenoten.

Tijdens zijn rede eerde president Biden de 2.488 Amerikaanse soldaten die stierven tijdens Amerika’s langste oorlog, en de meer dan 27 duizend militairen die gewond raakten. Hij zei ervan overtuigd geraakt te zijn dat de mensen die betogen dat ‘nu niet het juiste moment is’ om te vertrekken niet konden zeggen wanneer dat moment wel zou aanbreken. ‘Na nog een jaar, twee jaar, tien jaar?’

Biden stelde dat vier presidenten al met dit probleem hadden geworsteld – en dat hij het niet aan een vijfde wil doorgeven. ‘We hebben onze doelen bereikt: Bin Laden is dood en Al Qaida is zwaar verzwakt in Afghanistan.’ Volgens Biden zal de VS sterker tevoorschijn zal komen ‘als we de gevechten van de komende twintig jaar aangaan, niet die van de afgelopen twintig jaar’.

De Amerikaanse president zei dat sinds de dood van Bin Laden tien jaar geleden ‘de redenen om te blijven steeds onduidelijker zijn geworden’. Op het hoogtepunt waren er circa 100 duizend westerse militairen in Afghanistan. Hij wees er tevens op dat de terroristische dreiging veel meer versplinterd is geraakt sinds 2001, over delen van het Midden-Oosten en Afrika en Azië. ‘Dan heeft het weinig zin om zoveel militairen vastgepind te houden in één land.’ De VS zullen de Afghaanse regering wel diplomatiek en met hulp blijven steunen, zei Biden.

Nederlandse militairen

Met Bidens aankondiging wordt dus ook het einde aangekondigd van de langst durende Nederlandse militaire missie in moderne tijden.

Nederland is sinds 2002 actief in het land en zal tijdelijke tachtig militairen naar Afghanistan sturen ter versterking van de 150 daar nu aanwezige Nederlandse militairen om voor extra beveiliging te zorgen tijdens de periode van geleidelijke terugtrekking. Vijfentwintig Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de Nederlandse inzet in Afghanistan, vooral in Uruzgan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden