'Alle meisjes zeiden: 'Het is niet erg'

Corine Koole interviewt mensen over lust & liefde. Deze week: student Rens (25), voor wie de omstandigheden perfect waren om eindelijk eens ongegeneerd 'rond te neuken'. En toch eindigde het elke keer in een fiasco.

'Het was maart 2014, ik kwam net uit een vier jaar durende verhouding, ik was 25 en het leek mij het ideale moment eens wat uit te proberen op het gebied van seks. Voordat ik mijn vriendin leerde kennen, had ik geen andere meisjes gehad, alleen wat gezoend in het begin van mijn puberteit. Ik was nieuwsgierig hoe andere vrouwen zouden voelen en ruiken. Geen dwangmatige nieuwsgierigheid, niet één die een rol speelde bij het beëindigen van mijn verhouding, nee, het was meer handig gebruik willen maken van de veranderde omstandigheden. Overal zag ik altijd leuke meisjes, nu kon ik voor het eerst eens experimenteren. Ik dacht niet na over wat ze me zouden moeten brengen, wat ik van ze wilde leren, ik was niet uit op een nieuwe liefde en ik wilde ook niets bewijzen. Het was die zuivere nieuwsgierigheid naar andere werelden, die mij op een dag deed besluiten mee te gaan met een tamelijk willekeurig meisje.

Kansen

Ze studeerde architectuur in Delft en was die avond aan een stuk aan het woord. Een rusteloze ziel die van de hak op de tak sprong, draaide op haar stoel en mij in een paar uur tijd drie verschillende kroegen liet zien. Ik liet mij haar aanleunen, zoiets. Ik hoefde alleen maar bier te drinken en af en toe, ja, en oh, te zeggen en automatisch stevenden we af op seks aan het einde van de avond. Toen ze terugkwam van de wc, vroeg ik haar naast me op de bank te komen zitten in plaats van tegenover mij en we begonnen onmiddellijk te zoenen. Haar zoenen waren oké, een beetje zoals het meisje zelf. We dronken nog een paar biertjes, stonden op en liepen naar haar kamer, een zolderverdieping in een studentenhuis. De weg ernaartoe duurde hooguit een kwartier. Als ik niet gedronken had, had ik dit nooit gekund, ook al wilde ik dit net zo graag op mijn nuchterste momenten. Het lukte me om niet te denken over wat me te wachten stond, ik keek niet verder dan dit ogenblik: gearmd met haar op weg naar haar bed. Ik ben altijd een beetje nerveus als ik nieuwe mensen ontmoet, maar het was duidelijk dat ik deze kans moest grijpen.

Fiasco

Eenmaal binnen draaiden we er niet lang omheen en gingen in bed liggen. Ik eerst nog met mijn boxer aan. Ik herinner me niet alle details meer, maar ik weet wel dat ik haar heb gebeft, iets waar ze niet van gediend was, want als ik me niet vergis fakete ze snel een orgasme om ervanaf te zijn. Daarna deed ze een halfhartige poging mij te pijpen en vervolgens hadden we seks. Voor bijna de eerste keer in mijn leven haalde ik een condoom tevoorschijn maar ineens lukte niets meer. Mijn erectie verslapte, het was klaar, de opwinding verdween en ook al zei ze dat het niks uitmaakte, ik voelde me een zak en een niksnut. De hele nacht ben ik daar gebleven. Ze had een groot bed met twee eenpersoonsdekbedden en daar gedroeg ze zich naar. Ze had geen enkele behoefte aan knuffelen, ze draaide ze zich om en viel in slaap. Dit avontuur herhaalde zich in de weken erop, nog een keer of zes, steeds met andere meisjes. Telkens begon de avond met kletsen en drinken en eindigde in bed met een erectie die bijna van het ene op het andere moment verslapte. Daar zat ik, de student die voor het eerst van zijn leven wilde 'rondneuken' en feestvieren en ongeremde seks wilde ontdekken. De omstandigheden waren perfect: ik had er de leeftijd voor, ik was vrij, in de grote stad waar ik woonde was aanbod genoeg en toch eindigde het elke keer in een fiasco.

Taboe

Een erectieprobleem is niet het eerste onderwerp dat je bespreekt met je beste vrienden, ik althans niet, en ik raakte steeds gefrustreerder. De eerste keer dacht ik nog: kan gebeuren, maar na het zoveelste debacle wilde ik het liefst iets of iemand in elkaar rammen. Ik schrok, zo boos werd ik over mijn weigerachtige lichaam. Het paste niet bij het apenrotsidee dat mannen hebben over seks. Als jongens over seks praten, hebben ze het over presteren, nooit over sensualiteit. Ze praten over frequentie, nooit over tederheid. Ik probeerde troost te zoeken bij die meisjes, ik zei: 'Het spijt me, vind je het niet erg?' En dan zei zo'n meisje wat alle meisjes zeggen: 'Het is niet erg, geen probleem.' Maar dat hielp niet. Voor mij bleef het wel een probleem. Het was echt of ik geen man meer was, net nu ik daar eens onbezonnen van wilde profiteren.

Intenties

Kort daarna leerde ik na elkaar een pianiste en een mede-studente kennen. Met hen had ik gesprekken die wel ergens over gingen en kon ik met een andere blik naar mezelf kijken. Steeds vrijer besprak ik wat mij dwarszat. Ik besfte dat mijn probleem alleen in mijn gedachten bestond, dat zij mij ook nog leuk vonden ook als ik geen erectie kon krijgen. Het klinkt misschien naïef, maar dat de essentie van seks geen geilheid is maar intimiteit, was voor mij een lichtend nieuw inzicht. Mijn hele gymnasiumtijd was ik de jongen die alles over alles wilde weten, maar van seks bleek ik op mijn 25ste nog heel weinig te begrijpen. Pas toen ik snapte dat niet mijn prestaties ertoe deden, maar mijn intenties, verdween mijn boosheid, en daarmee het probleem zelf. Ik pik nog steeds wel eens een meisje op, maar ik ga er niet meer meteen mee naar bed. Oppervlakkig contact werkt voor mij niet. Het is saai en gebrekkig. Net als de seks die erop volgt.'

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Rens gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden