Alle mannen hebben wortels in Afrika

Het bewijsmateriaal voor de opvatting dat de moderne mens (Homo sapiens) op één plaats is ontstaan uit Homo erectus en daarna de wereld heeft gekoloniseerd, is verder verstevigd....

Hammer baseert dat op een studie van een uitgebreid deel van het Y-chromosoom, het erfelijk materiaal dat van vader op zoon wordt overgeërfd. Hammer vergeleek het dna van zestien mannen uit Afrika, Europa, Australië, de Verenigde Staten en Japan op dat specifieke punt.

Omdat het Y-chromosoom onveranderd over de mannelijke lijn wordt doorgegeven, zijn eventuele verschillen alleen te verklaren uit mutaties, toevallige genetische veranderingen. Omdat de kans op zulke fouten bekend is, is uit verschillen tussen de Y-chromosomen van twee individuen te berekenen hoeveel generaties geleden ze een gemeenschappelijke voorvader hadden.

De onderzoeker vindt minieme verschillen tussen de mannen uit alle windstreken. Dat betekent volgens hem dat er één recente bron voor alle mannelijk erfelijk materiaal moet zijn.

Dat sluit redelijk aan bij een studie van drie Amerikaanse universiteiten van een veel kleiner stuk van het Y-chromosoom van 38 mannen uit de hele wereld, die afgelopen zomer werd gepubliceerd. Die wees op een voorvader die 270 duizend tot 800 duizend jaar geleden leefde. Studies op grond van zogeheten mitochondriaal dna, dat onveranderd via de vrouwelijke lijn wordt overgedragen, kwamen eerder al tot ongeveer 200 duizend jaar voor een gemeenschappelijke vrouwelijke voorouder.

De recente bevindingen lijken de oudere stelling onhoudbaar te maken dat Homo sapiens in verschillende regio's tegelijk uit Homo erectus is ontstaan. De savanne van Afrika lijkt de enige plaats waar dat gebeurde, waarna de nieuwe mens de wereld geleidelijk overnam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden