Alle lijnen van de wereldhandel komen samen in Amsterdam

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het 17e eeuwse VOC-schip Duyfken Beeld anp
Het 17e eeuwse VOC-schip DuyfkenBeeld anp

Amsterdam, 22 maart 1921

Ik wandel door de stad en kijk vol bewondering om me heen. Het liefst zie ik die bruingetinte donkere types, waarvan er hier veel zijn. Dat zijn bewoners van Java geweest en nazaten van de oorspronkelijke kolonisten. Ze hebben zwart haar, zwarte ogen en een huidskleur alsof ze een beetje zijn verbrand.

Keer op keer loop ik graag vanuit die wirwar van steegjes terug naar het station, dat monumentale renaissancistische gebouw van Cuypers, en verder daarachter naar de dokken, waar sinds de Zuiderzee met de Noordzee verbonden is, de grootse schepen voor anker gaan, koopvaardijschepen uit Australië, Zuid-Afrika en Amerika, en waar goederen worden gelost ter bevoorrading van Europa.

Als je met de trein naar het station rijdt, zie je al de bewijzen van de wereldhandel: grote pakhuizen, enorme gebouwen, internationale handelsmaatschappijen.

Hier komen de lijnen bijeen die het economische leven in de wereld bijeenhouden. Je huivert ervan en kijkt vol bewondering naar wat deze mensen hebben bereikt: zo'n handels- en economische organisatie, die haar netwerk door de hele wereld heeft verbreid laat de vlucht zien die de menselijke geest gaat.

Jammer dat we op puur geestelijk terrein ook niet zo'n wereldcommunicatie tussen de mensen hebben bereikt!

Miloš Seifert (1887-1941), schrijver en voorman van de Tsjechische padvinderij. Ingekort fragment uit Herinnering aan Holland. Vertaling Kees Mercks. Uitgave boekhandel Comenius, 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden