Alle kneusjes bij elkaar, groot en klein

Grote namen, kleine namen, debutanten, aspiranten en lezers verzamelden zich dinsdag in Paradiso in Amsterdam voor het Bal der geweigerden, dat de tijdschriften Propria Cures en De Koperen Ploert hadden georganiseerd als alternatief voor het Boekenbal....

En overlopers - want het mocht het Bal der geweigerden heten, al van de eerste spreker, Gerrit Komrij, kon moeilijk worden volgehouden dat hij niet welkom was op het Boekenbal. Hij had, zei hij na zijn toespraak, allang in de Stadsschouwburg kunnen zijn.

Dat gold ook voor de schrijver van het geschenk der geweigerden, Arnon Grunberg, die in 1989 als auteur van het boekenweekgeschenk nog eregast was van de CPNB, de stichting die de Boekenweek organiseert.

Grunberg was er niet om het eerste exemplaar van zijn geschenk, een essay van 14 bladzijden met de titel Geweigerde Liefde in ontvangst te nemen - in zijn plaats kondigde de organisatie Marek van der Jagt aan, behalve de schrijver van het CPNB-boekenweekessay Monogaam, ook, naar wordt aangenomen, een alter ego van Grunberg.

De man die op het podium verscheen had kort haar - het definitieve bewijs dat hij 'die krullenbol' niet was.

Het zou kunnen dat de CPNB de altijd recalcitrante Theo van Gogh (die in Paradiso een pleidooi hield voor een stem op Pim Fortuyn) niet graag ziet komen, maar altijd welkom is natuurlijk cabaretier en bestsellerauteur Youp van 't Hek, die zijn bijdrage over de verschrikkingen van dat 'branchefeestje' in de Stadsschouwburg afsloot met de belofte in Paradiso te blijven.

Komrij opende de avond met een hartelijk: 'Zo daar zitten ze dan, alle kneusjes bij elkaar.' Het waren er veel, kneusjes, want het bal des refusés bleek een succès fou. 'Uitverkocht', hing er op de deuren - zelfs bezoekers van het bal der geweigerden liepen het risico te worden geweigerd.

Terwijl de grote namen in de benedenzaal optraden, kregen beginnende schrijvers die (nog) geen kaartje wisten te bemachtigen voor de Stadsschouwburg in een bovenzaaltje kans op hun moment of glory - vijf minuten dat ze mochten spreken tot de muziek hen overstemde. Maar zelfs tussen deze beloften voor de toekomst traden schrijvers op (Adriaan Jaeggi, bijvoorbeeld), die hun naam al hebben gevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden