Alle kinderen Jihadgangers Huizen komen thuis

Alle zes kinderen van twee echtparen uit Huizen mogen vandaag weer naar huis. Dat heeft de kinderrechter in Utrecht besloten. Hun ouders werden in het laatste weekeinde van augustus opgepakt, omdat zij van plan zouden zijn af te reizen naar Syrië. De kinderen werden toen in pleeggezinnen geplaatst.

Beeld anp

De onderzoeksrechter liet vorige week donderdag de ouders van een baby van 8 maanden vrij en de moeder van vijf jongens. De vader van die jongens zit nog in voorarrest, omdat er tegen hem voldoende verdenkingen zijn dat hij de terroristische organisatie IS zou willen steunen en dat hij zich met zijn gezin in het kalifaat wilde vestigen.

Het Openbaar Ministerie stelde beroep in tegen de vrijlating van de vader van de baby, maar de raadkamer van de rechtbank neemt daar pas later deze maand een beslissing over. Volgens het OM heeft deze 31-jarige man zelf bij de politie verklaard dat hij naar Syrië wilde vertrekken.

Rechtbank ziet geen aanwijzing voor Syrië-reis
De rechtbank in Utrecht heeft geen redenen gevonden om aan te nemen dat de twee gezinnen uit Huizen op korte termijn van plan zijn om naar Syrië te vertrekken. Bij het ene gezin is daarvoor geen enkele aanwijzing gevonden en het andere gezin heeft verklaard dat er wel emigratieplannen zijn, maar niet nu en zeker niet naar Syrië.

Dat blijkt uit de beslissing van de kinderrechter om de zes kinderen uit de twee gezinnen weer naar huis te laten gaan. De rechtbank gelooft niet dat er een risico bestaat dat de ouders met hun kinderen zullen onderduiken.

Geen oordeel
Het Openbaar Ministerie zegt niet te kunnen reageren op de conclusies van de rechtbank in deze procedure. 'Wij zijn verantwoordelijk voor het strafrechtelijk onderzoek', legt een OM-woordvoerster uit. En deze uitlatingen van de rechtbank zijn volgens haar geen oordeel in het strafrechtelijke traject in deze zaak.

Er is geen reden dat er overheidstoezicht op de kinderen moet zijn, aldus de rechtbank. Daarom is zowel de uithuisplaatsing als de voorlopige ondertoezichtstelling van de kinderen opgeheven. Op 29 augustus besloot de kinderrechter dat er sprake was van een crisissituatie in beide gezinnen. Daarom werden de kinderen ondergebracht op pleegadressen en werden de ouders voorlopig voor 3 maanden onder toezicht gesteld.

Kinderbescherming
Drie van de vier betrokken ouders zijn gewoon weer thuis, zodat ze voor hun kinderen kunnen zorgen, meent de rechtbank. De Raad voor de Kinderbescherming heeft tijdens de zitting geen zorgen over de kinderen gemeld, geen zorgen geuit over hun opvoeding noch op andere onveilige omstandigheden gewezen. De raad gaat wel nader onderzoek doen en daaraan zullen de ouders meewerken, hebben zij gezegd.

De twee vermeende 'jihadgezinnen' kunnen Nederland niet verlaten, aangezien hun paspoorten vervallen zijn verklaard. Ze kunnen daardoor ook geen nieuw paspoort aanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden