nieuwsVERKIEZINGEN VS

Alle kiesmannen verdeeld: Biden steviger in het zadel na winst Georgia, North-Carolina naar Trump

Joe Biden heeft zijn voorsprong op Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vergroot door eveneens in de staat Georgia als winnaar uit de bus te komen. Zittend president Donald Trump zegevierde in North Carolina.

Natalie Righton
Joe Biden na zijn overwinningsspeech vorige week.  Beeld AFP
Joe Biden na zijn overwinningsspeech vorige week.Beeld AFP

Hoewel Biden officieus al is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, zit hij met deze winst nog steviger in het zadel. Georgia en North Carolina waren de laatste twee staten waarover grote Amerikaanse media tot nu nog geen voorspelling durfden te doen. Vrijdagavond gingen ze om. Inmiddels is het verschil tussen beide kandidaten zo groot in beide staten dat het duidelijk is wie zich daar de winnaar mag noemen.

Vooral de winst van Biden in Georgia is opmerkelijk. Hij is de eerste Democraat in 28 jaar die wint in de zuidelijke staat; normaliter kiest de meerderheid daar voor een Republikein. Zijn overwinning reflecteert het sentiment in het hele land: Biden krijgt volgens de projecties circa 5 miljoen stemmen meer dat Trump. Hij won landelijk niet alleen de meeste stemmen (populariteitspeiling), maar ook de meeste kiesmannen (electorale peiling).

Biden heeft nu een ruime meerderheid van 306 kiesmannen achter zich gekregen; zij kiezen op 14 december formeel wie de president wordt. Biden had minimaal 270 kiesmannen nodig, maar daar is hij ver overheen gegaan. Donald Trump kreeg 232 kiesmannen achter zich.

Grootste overwinning ooit

Frappant is dat Trump met hetzelfde aantal kiesmannen in 2016 won van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Hij noemde dat aantal van 306 kiesmannen destijds ‘een van de grootste overwinningen allertijden’ en een ‘politieke aardverschuiving’.

Het is een bittere pil om voor Trump te slikken. Hij heeft zich nog niet bij het verlies neergelegd. Trump beschuldigt zijn Democratische rivaal van fraude. Zijn team heeft diverse rechtszaken aangespannen om de winst van Biden aan te vechten. Vooralsnog boekt hij geen succes met zijn strijd. Zeker 8 van de 12 rechtszaken zijn al verworpen.

In de staat Georgia is besloten om de stemmen handmatig te hertellen, zodat kiezers daar meer vertrouwen hebben in de uitkomst. Biden ligt daar ongeveer 14 duizend stemmen voor op Trump. Verwacht wordt dat hij ook na de hertelling eind volgende week als winnaar uit de bus komt.

Meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen?

Trump boekt tot nu weinig succes met rechtszaken tegen verkiezing Biden tot president: zeker 8 van de 12 zaken zijn al verworpen.

Tot woede van Trump ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders dat er verkiezingsfraude is gepleegd ten nadele van president Trump.

Steeds openlijker speculeren Republikeinse toppolitici over een tweede termijn voor Donald Trump, ook al heeft hij volgens de huidige tellingen van Joe Biden verloren. Komt er een machtsgreep?

Vijf redenen waarom Trump denkt dat er fraude is gepleegd (en waarom dat niet klopt)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden