Alle kaarten op Bam-bam en zijn Amerikaanse ervaring

Onder leiding van Hensley Meulens spelen de Nederlandse honkballers vanaf dit weekeinde de World Baseball Classic. Als ze niet winnen, is dat een grote teleurstelling, zei de manager onlangs.

AMSTERDAM - De winnaar van de World Baseball Classic mag zich wereldkampioen honkbal noemen. Het 'oude' WK voor mannen bestaat niet meer. Nederland was in 2011 de laatste winnaar, in Panama. De WBC neemt de functie over van het wereldkampioenschap. Aan het toernooi doen ook spelers mee uit de Amerikaanse Major League. Zij waren tot dusver door de competitieagenda verhinderd om deel te nemen aan grote evenementen. In samenspraak met andere competities en de spelersvakbond is deze oplossing bedacht. Het toernooi vindt grofweg eens in de vier jaar plaats. De eerste editie was in 2006. Zaterdag begint de derde editie van de WBC.

Wereldkampioenschap nieuwe stijl

In oktober 2012 maakte de honkbalbond de keuze bekend voor Meulens, de Nederlander die als slagcoach van de San Francisco Giants de World Series heeft gewonnen. Hij nam de plek in van Brian Farley, die nota bene in 2011 wereldkampioen was geworden met de nationale ploeg.

Waarom was dat nodig? De uitleg van technisch directeur Robert Eenhoorn klinkt plausibel. Meulens is succesvol in de Major League, hij geniet aanzien en beschikt over een immens netwerk. Daardoor is hij geschikt als manager bij de World Baseball Classic, het wereldkampioenschap honkbal nieuwe stijl.

'Hensley weet tot in detail wat je moet doen om te winnen', legt Eenhoorn uit. 'Daar heeft hij van jongs af aan mee te maken gehad. Met zijn ervaring in Amerika verwacht ik dat hij ons naar een nog hoger niveau zal leiden.'

Farley, die tal van onderscheidingen heeft ontvangen na het WK-succes, reageerde aanvankelijk teleurgesteld op het nieuws dat Meulens was binnengehaald als hoofdcoach. Later erkende hij dat de ploeg behoefte heeft aan een manager met kennis van en ervaring in de Major League.

De lucht leek geklaard, tot Farley vorige week opstapte tijdens een trainingskamp in Taiwan. Zijn vertrek duidt op spanningen, al laat de honkbalbond weten dat er privéredenen aan ten grondslag liggen. Eenhoorn vervangt hem als assistent.

Meulens, die al jarenlang bevriend is met Eenhoorn, vindt het leuk om de nationale honkbalploeg een keer te begeleiden op een groot toernooi. Hij heeft er zijn activiteiten als manager van het winterhonkbal in Venezuela voor opgeschort.

Zijn ploeg bestaat uit negen spelers uit de Nederlandse hoofdklasse, aangevuld met Major Leaguespelers. Hij weet hoe hij moet omgaan met profs als Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Roger Bernadina (Washington Nationals) en superster Andruw Jones, die tegenwoordig in Japan uitkomt.

'We hebben een sterk team. Dat maakte het makkelijk voor mij om 'ja' te zeggen', zei Meulens tijdens een trainingsavond van het Nederlands team in Haarlem.

Na Sherwin Cijntje was hij de tweede honkballer die Curaçao verliet om in de VS zijn droom te realiseren. 'Mijn ouders gaven me mee dat als ik hard zou werken, ik alles kon bereiken', zegt de manager. 'Dat heb ik mezelf altijd voorgehouden.'

Meulens speelde in de Amerikaanse en Japanse Major League, in Korea, Mexico, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Venezuela. Hij maakte furore als powerhitter. Het leverde hem de bijnaam 'Bam-bam' op.

Sinds 2009 is hij slagcoach van de San Francisco Giants. Hij moet ervoor zorgen dat de slagmensen van de Giants, die jaarlijks zo'n 700 slagbeurten afwerken, klaar zijn voor de volgende wedstrijd. De laatste jaren won de ploeg tot twee keer toe de World Series. 'De eerste keer was een verrassing, de tweede keer hadden we het verwacht.' Hensley en zijn team werden in het Witte Huis ontvangen door president Barack Obama.

Tussendoor is hij geregeld in Curaçao, waar hij clinics geeft op zijn honkbalschool. Die heeft hij in 2003 opgezet, om te voorkomen dat jongens in de criminaliteit zouden belanden. De laatste jaren is de school geprofessionaliseerd en richt de aandacht zich op de drie teams die aan de competitie deelnemen.

Aan stoppen denkt hij niet. 'Ik ben 45, heb een leven voor me. Ik kan honkbal nog veel meer bieden. Over mijn baan bij de Giants ben ik tevreden. Maar als ik een aanbieding krijg om manager te worden in de Major League, sta ik daar voor open.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden