Alle jongeren worden over één kam geschoren

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 7 maart.

Twee jongeren gaan op de foto met D66-leider Alexander Pechtold.Beeld anp

Brief van de dag: negeer linkse jongeren niet

In het artikel 'Zo stemmen de kinderen van 9/11' wordt weergegeven hoe jongeren dit jaar rechtser stemmen dan voorheen. In dit artikel wordt de complete Nederlandse jeugd echter slechts vertegenwoordigd door een heel selectief groepje jongeren van de opleiding mechatronica bij een roc in Tilburg. Alle jongeren worden hiermee over één kam geschoren, terwijl wij alleen het verhaal horen van de stemmers op deze school en jongeren aan de andere kant van het land er misschien heel anders over denken. Ook wordt het voorbeeld van een politiek actieve jongere bij een anti-immigrantendemonstratie uitgebreid besproken, terwijl er niets staat over de populaire Women's March, waarin ook veel jongeren meelopen. Ook hierdoor worden jongeren weer van één kant bekeken, namelijk de rechtse, en de andere kant, de linkse, wordt volledig genegeerd. Jongeren stemmen inderdaad snel radicaler dan volwassenen. Dat jongeren echter niet snel geïnteresseerd zijn in politiek betekent niet meteen dat de minder politiek actieve jongeren radicaal of 'makkelijk' gaan stemmen op Wilders of Klaver. Veel jongeren in mijn omgeving die minder geïnteresseerd zijn in politiek stemmen juist op partijen als D66 of SP.

Merel Hoezen (17, helaas pas een week na de verkiezingen 18), Lisse

Linkse leider

Leef ik toch met de illusie op een linkse krant geabonneerd te zijn. Zag met anderhalf miljoen kijkers het Carrédebat en de nazit. Dacht dat de vraag over de waardering van de kijkers voor de lijsttrekkers interessant nieuws zou zijn. Geen woord daarover. Mag niet gemeld worden dat Jesse Klaver als beste gewaardeerd werd? Ook ik heb medelijden met de op een na laagste in de waardering! Het zal wennen worden voor de politieke redacteuren om de onbetwiste leider van links de aandacht te geven die hij verdient.

Lei Heijenrath, Kerkrade

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Carrédebat.Beeld anp

Eigen bijdrage is gezond

Het RTL-lijsttrekkersdebat van 5 maart toonde opnieuw dat ook onze politici niet weten waarom destijds de eigen bijdrage is ingesteld.

De reden was dat de zelfverwijzing naar spoedeisendehulpafdelingen in Nederland, vooral in de grotere steden, circa 80 procent bedroeg. Dus men ging naar het ziekenhuis zonder tussenkomst van een huisarts. Niemand werd geweigerd.

Verder verwezen veel huisartsen laagdrempelig patiënten naar het ziekenhuis voor even een (bloed)onderzoek, foto en/of medisch-specialistische beoordeling. De zorgverzekeraars betaalden alles achteraf. Zorg werd te gemakkelijk verstrekt.

Mijden van ziekenhuiszorg leidt maar zeer beperkt tot verergering van het ziektebeeld. Het positieve neveneffect van 'even wachten met verwijzing naar de tweede lijn' is dat zeer veel klachten na twee, drie weken spontaan zijn verdwenen. Dus vertrouw de huisarts en begrijp dat het financiële effect van de eigen bijdrage zorgt voor geld voor werkelijk noodzakelijke zorg. Derhalve is een eigen bijdrage een gezond verschijnsel.

Jan Groeneveld, Emmen, chirurg (niet praktiserend)

Weerbare democratie

'Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers', zegt de Turkse minister Cavusoglu provocerend. Hij wil in Duitsland en Nederland propaganda maken voor de machtigingswet waarmee Erdogan via een volksstemming het Turkse parlement buitenspel wil zetten.

Jurist Bastiaan Rijpkema argumenteert in zijn boek Weerbare democratie voortreffelijk wanneer een democratie grenzen moet stellen aan democratische vrijheden, namelijk wanneer die vrijheden misbruikt worden om de democratische staatsstructuur onomkeerbaar te vernietigen, met citaten uit George van den Berghs intreerede als hoogleraar staatsrecht aan de UvA in 1936 tegen de grensoverschrijdende nazipropaganda.

Wilhelm Carton, Castricum

Instructie

Als ik het goed begrijp, komt een Turkse minister naar ons land om Turkse Nederlanders te instrueren hoe zij op democratische wijze de democratie in het land van herkomst om zeep kunnen helpen.

Kees van Spanje, Oldenzaal

Liever geen afspiegeling

Telkens duikt het weer op: 'de Kamer moet een afspiegeling van de bevolking zijn', en dus moeten er meer lageropgeleiden in de Kamer. Ik wil niet dat de Kamer mij en mijn naasten afspiegelt! Ik wil dat er in de Kamer mensen zitten die het land goed kunnen leiden! Mensen met meer verstand van zaken dan ik, die slimmer zijn dan ik om politieke spelletjes te doorzien en die oneindig complexe materie beter kunnen overzien dan ik. Mensen die (in tegenstelling tot mijzelf) goed kunnen debatteren om mensen van hun inzichten te overtuigen en die een leiderfiguur zijn die 'het volk' (onder wie mij) kunnen overhalen op hen te stemmen en die de zware verantwoordelijkheid kunnen dragen. Ik wil juist graag dat er voornamelijk hogeropgeleiden in de Kamer zitten, die in hun studie(s) heel veel kennis hebben opgedaan om mijn land zo goed mogelijk te besturen.

R. de Heide (ongeschikt voor de politiek), Leiden

Nuance

Compliment voor de verdiepende artikelen. De herverdelingsmachine van Martin Sommer, het interview met Grapperhaus. Ach, eigenlijk heel Opinie en Debat en Vonk, ook door de week. Het brengt nuance en helpt mij een mening te vormen. Ga zo door!

Marlouse Grove

Migratieachterstand

Heerlijk dat ook Volkskrantjournalisten soms vastlopen in het politiek correcte taalgebruik en 'allochtoon' vertalen in 'mensen met een migratieachterstand' (O&D, 6 maart).

Cor van Asch, Poortugaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden