nieuwsplofkraak

Alle geldautomaten ’s nachts dicht vanwege plofkraken

Tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends is het niet meer mogelijk om geld te pinnen bij geldautomaten die buiten staan.

Thomas Borst
Na een plofkraak in Spijkenisse wordt opgeruimd. Beeld Arie Kievit
Na een plofkraak in Spijkenisse wordt opgeruimd.Beeld Arie Kievit

Dat hebben de banken besloten na de vele en vaak hevig verwoestende plofkraken in overleg met ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën). Ze vinden de sluiting onvermijdelijk voor de veiligheid van omwonenden.

Plofkrakers hadden het dit jaar 78 keer gemunt op een geldautomaat. Bij die aanvallen gebruikten ze zeker 68 keer explosieven. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. De schade in de vorm van geruïneerde gevels, weggeblazen ramen en verwoeste winkelpanden is steeds heviger.

Speciale teams zullen automaten in de buurt van omwonenden de komende tijd verplaatsen, of als er te veel gevaar dreigt, weghalen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) heeft de tijdelijke sluiting nauwelijks invloed: minder dan 2 procent van de geldopnamen bij automaten is ’s nachts. De NVB kan nog niet zeggen hoe lang de automaten gesloten blijven.

Spetterende inkt

Justitie en banken hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om plofkrakers te ontmoedigen. De strafeis voor plofkraken in de buurt van omwonenden werd opgeschroefd en enkele banken plaatsten een inktsysteem dat gaat spetteren zodra krakers toeslaan. Door natuurlijke dna-sporen in de inkt kunnen politie en justitie de rovers makkelijker achterhalen. Ook kunnen ze vaststellen waar de buit vandaan komt.

Een ander veiligheidsmiddel is een lijmsysteem dat de biljetten aan elkaar plakt, zodat het geld onbruikbaar wordt. Banken, Geldmaat en De Nederlandsche Bank zinnen op meer mogelijkheden van geldontwaarding, bijvoorbeeld dat de biljetten in branden vliegen als criminelen een bres in de kluis slaan.

Hoe beter de beveiliging werd, des te grover het geschut van de plofkrakers. Een veel beproefd middel is de zogeheten pizzaschuif, een dun gelaste koker met daarin kruit en aangestoken lont.

Minder contant

Het explosieve karakter van de kraken versnelt de digitalisering van het betaalverkeer. Nergens in de eurozone gaat de reductie van geldopnames sneller dan hier. Dit jaar telde Nederland nog ruim zevenduizend pinautomaten, die vaker onaangeroerd blijven. Ook aan de toonbank verdwijnt het papiergeld gestaag: 65 procent van de betalingen in winkels wordt met een pinpas gedaan.

Het afscheid van papier geld uit de automaten valt vooral ouderen zwaar. Internetbankieren is voor veel senioren ingewikkeld en een gevulde portemonnee biedt ze houvast en overzicht. ING, ABN Amro en Rabobank hebben speciale hulptroepen geïntroduceerd om digibeten wegwijs te maken bij internetbankieren.

DIT SCHREVEN WE EERDER OVER PLOFKRAKEN

Plofkraken versnellen afscheid van het papiergeld, tot verdriet van ouderen
De plofkraken maken niet alleen buurtbewoners aan het schrikken, ze hebben nog een ander effect: de plofkraken versnellen het verdwijnen van het papieren geld. Vooral ouderen zullen dat gaan missen.

Hoe ABN Amro stilletjes 470 pinautomaten leeghaalde
Vlak voordat ABN Amro afgelopen vrijdag een operatie begon om ruim de helft van haar pinautomaten in het geheim leeg te halen, kregen media lucht van een eerdere maatregel. Alle zeilen moesten bijgezet. ‘Beveiligers, vervoerders, aannemers, wagens met planken.’

Plofkraken steeds populairder: hoe gevaarlijk is het om in de buurt van een pinautomaat te wonen?
Criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven bij plofkraken. ABN Amro sluit tientallen geldautomaten om de veiligheid van omwonenden te beschermen. Eerder deden ING en Rabobank hetzelfde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden