Alle egards, maar toch kille ontvangst voor Abbas in Den Haag

De Palestijnse president Abbas wordt donderdag op het eerste oog met alle egards ontvangen in Den Haag. Zowel premier Rutte als twee ministers wachten hem op in het Catshuis. Op vrijdag gaat zelfs de rode loper uit bij koning Willem-Alexander. Maar in woorden zal de ontvangst een stuk killer zijn.

Premier Rutten en Abbas begin 2015 in Parijs. Beeld anp

Tot ergernis van Nederlandse politici weigert Abbas de recente aanslagen van Palestijnse messtekers op Israëlische burgers te veroordelen. Een oproep daartoe van VN-chef Ban Ki-moon is genegeerd. Op sociale media worden de daders zonder tegengeluid van de Palestijnse Autoriteit geëerd.

Zowel Rutte als minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zal vandaag met president Mahmoud Abbas spreken over de recente geweldsgolf, vertellen bronnen rondom het kabinet. Naar verwachting zullen zij hem wijzen op het belang van het veroordelen van de aanslagen. Abbas is in Nederland voor politiek en zakelijk overleg. In zijn kielzog reizen ook premier Hamdallah en diverse ministers van de Palestijnse Autoriteit mee, evenals tientallen ondernemers en medewerkers van kennisinstellingen.

Kritisch

De Tweede Kamer zal Abbas donderdag eveneens kritisch ontvangen. 'Hij heeft onvoldoende afstand genomen van wat ik de keukenmescampagne noem', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. 'Hij zal meer moeten doen om het geweld van Palestijnse zijde te bedwingen.'

Regeringspartij PvdA - doorgaans zeer begaan met het lot van de Palestijnen - verwacht eveneens dat Abbas het geweld veroordeelt. 'Een misverstand daarover zou niet moeten bestaan', zegt Kamerlid Michiel Servaes.

Ook de oppositiepartijen zijn van links tot rechts kritisch. Zo wil de SP donderdag van Abbas horen wat hij gaat doen om nieuwe geweldacties te voorkomen. 'Het is te makkelijk om te zeggen dat het acties van individuen zijn', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. 'Abbas moet geweldsverheerlijking voorkomen. Er zijn bijvoorbeeld straatnamen die naar martelaren zijn vernoemd en in moskeeën worden toespraken gehouden om geweld te verheerlijken. Daar kun je tegen optreden.'

'Te veel eer'

Van de PVV hoeft Abbas helemaal niet naar Nederland te komen omdat hij 'waardering uitspreekt voor de daders', aldus Kamerlid Raymond de Roon. Hij boycot de ontmoeting die Kamerleden donderdag hebben met 'nep-president' Abbas: 'Hij wordt door groot deel van zijn eigen volk niet eens erkend als legitieme leider.'

De SGP noemt de royale ontvangst van Abbas in Nederland ook 'te veel eer'. SGP-leider Kees van der Staaij: 'Verbijsterend dat er van Abbas geen ronde veroordeling kwam van de moorden op onschuldige Israëlische burgers, maar in feite een rechtvaardiging werd gegeven.' ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt Abbas' zwijgen 'hetzelfde als instemmen'. Hij noemt het zeer kwalijk dat de 'Palestijnse Autoriteit en Fatah de daders van de steekpartijen de hemel in prijzen in media uitingen'. D66 en CDA laten zich uit in soortgelijke bewoordingen.

Niet tornen aan hulpgeld

Maar voorlopig blijft het bij retoriek van Kamerleden en het kabinet. Nederland geeft gedurende vier jaar bijna 70 miljoen euro ontwikkelingshulp aan de Palestijnse Autoriteit en daar mag voorlopig niet aan worden getornd, vindt een Kamermeerderheid. Ook niet nu Abbas zwijgt over terreuracties van zijn volk. 'Het hulpgeld is vooral bedoeld voor eerste levensbehoeften van Palestijnen. Dat schrappen werkt alleen maar contraproductief', zegt PvdA'er Servaes. Volgens SP'er Van Bommel is de hulp te vergelijken met een nierdialyse: 'Als we die niet geven, gaat de patiënt dood.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.