Alle Duitsers weten van aftreden, behalve keizer zelf

Keizer Wilhelm II zoekt asiel.

Beeld anp

Amerongen, 26 november 1918

Steeds meer houden de Entente-gezinde Nederlandse kranten zich bezig met de persoon van de keizer. Zij spreken over intriges, teweeggebracht door de 'hier aanwezige keizerskliek', en ze melden dat hij nog steeds geen afstand van de troon heeft gedaan.

Inderdaad is dat nog niet gebeurd. Tot nu toe had alleen prins Max buiten de keizer om radiografisch aan de wereld bekendgemaakt dat de keizer afstand had gedaan. Een Nederlandse krant schreef: 'Iedere Duitser weet van het aftreden, maar de keizer zelf nog niet.' Vandaag kwam het bericht dat de keizerin hier op 28 november zal aankomen.

28 november

De keizerin is vanmorgen om 9 uur in Maarsbergen aangekomen. Gravin Keller, die haar sinds haar huwelijk met de keizer vergezelt, kwam als enige hofdame mee. Kamerheer von Spitzemberg en lijfarts dr. Förster zijn met de speciale trein teruggereisd. Beiden wekten onze interesse met verhalen over de toestand in Berlijn en de verschrikkelijke dagen die de keizerin heeft doorgemaakt. Bewonderenswaardig hoe zij zich ook hier beheerst.

Wat heeft zij sinds die avond, toen zij op het station Wildpark met een rode roos van de keizer afscheid nam, al niet meegemaakt! Heel zwaar moet haar het afscheid van de kinderen zijn gevallen, die haar een voor een moesten verlaten, tot zij alleen in het Neue Palais achterbleef, dat zij ten slotte ook moest ontruimen. In het slot wonen matrozen. In de straten van Berlijn werden de garderobes van de majesteiten en het zilver, het linnengoed en andere eigendommen publiekelijk verkocht. Ook de woningen van de hofhouding werden leeggestolen.

Sigurd von Ilsemann (1884-1952), vleugeladjudant van de Duitse keizer. Ingekort fragment uit Wilhelm II in Nederland 1918-1941. Aspekt, 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden