Alle commissarissen Rochdale stappen op

De voltallige raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam heeft besloten terug te treden omdat het maatschappelijk vertrouwen is verdwenen (met video).

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Minister Eberhard van der Laan (Wonen) gaat onderzoeken hoe Möllenkamp jarenlang straffeloos omstreden vastgoedtransacties heeft kunnen uitvoeren. Zo zou hij zichzelf hebben verrijkt met een villa in Spanje.

Möllenkamp werd op staande voet ontslagen nadat externe accountants van Deloitte hadden vastgesteld dat hij op talrijke gebieden de regels heeft overtreden. Het accountantsonderzoek is overigens nog niet afgerond.

Hetzelfde geldt voor het ‘verkennend strafrechtelijk onderzoek’ bij Rochdale, waarmee de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM al enkele maanden bezig is. Verder is een extern bureau al enige tijd doende het functioneren van de toezichthouders onder de loep te nemen.

Tekst loopt door onder video

]]>

Eerste commissaris Van Cuilenburg kwam vorig jaar negatief in de publiciteit met zijn luxe privéwoning, die hij via een op het eerste oog verdachte constructie had gekocht van Rochdale. De woningstichting liet weten dat de transactie in 2007 al door een externe accountant was onderzocht, samen met de koop van woningen door zowel de zoon van Van Cuilenburg als de zoon van Möllenkamp. Hierbij zou ‘van enige onjuistheid’ niets zijn gebleken.

Van der Laan heeft toegezegd de Tweede Kamer binnenkort te informeren over zijn bevindingen en eventueel te nemen maatregelen tegen de woningstichting.

Complicatie daarbij is dat Rochdale cliënt was van Van der Laan toen deze nog advocaat was. Van der Laan heeft daarom al eerder besloten dat hij de verantwoordelijkheid in deze kwestie deelt met zijn collega Cramer van VROM.

Rochdale (ANP) Beeld
Rochdale (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden