Update

Alle Chileense mijnwerkers morgenochtend boven

COPIAPO - De reddingsactie van de Chileense kompels verloopt tot nu toe succesvol. Alle mijnwerkers zijn, als alles verloopt volgens plan, donderdagochtend vroeg herenigd met hun familie. De reddingsoperatie is een waar mediaspektakel.

Beeld afp

De Chileense mijnwerker Florencio Avalos, een 31-jarige vader van twee kinderen, is in de nacht van dinsdag op woensdag als eerste gered uit de ingestorte mijn in het noorden van Chili. Avalos werd bij zijn vertrek begeleid door reddingswerker Manuel Gonzalez, die kort daarvoor naar de mijn was afgedaald.

Speciale reddingscapsule

Avalos stapte na een reis van ongeveer een kwartier onder luid gejuich uit de speciale reddingscapsule en begroette zijn familie. De kompel kreeg meteen een zonnebril op om zijn ogen te beschermen tegen het felle licht en oogde fit. Kort na aankomst werd Avalos naar de ziekenboeg gebracht, waar een medisch team zich over hem ontfermde.

De aankomst van Avalos leidde tot tumult. Journalisten begonnen te trekken, te duwen en te slaan om hem als eerste te kunnen interviewen. Zijn echtgenote sloeg naar journalisten die te dicht bij hen kwamen.

De redding van Avalos, die samen met zijn collega's al sinds 5 augustus vastzat op ongeveer zevenhonderd meter, werd wereldwijd live uitgezonden. Er waren zelfs beelden vanuit de mijn, waarop te zien was hoe zijn collega's afscheid van hem namen.

Wiel
In Kamp Hoop, het tentenkamp waar familie en vrienden van de mijnwerkers verblijven, werden de gebeurtenissen ook nauwgezet gevolgd. Alle ogen waren gericht op het wiel bovenop de kraan die de capsule ophees. Toen dat wiel stil kwam te staan, barstte het gejuich los.

Als tweede kwam een klein uur later Mario Sepulveda Espina naar boven. Hij omhelsde juichend zijn vrouw, president Pinera en de reddingswerkers. Vervolgens overhandigde hij hun stukken steen uit de mijn. Als derde kwam de 52-jarige ex-militair Juan Illanes naar boven.

Jongste is boven
De jongste van de 33 mijnwerkers is ook naar boven gehaald. Het is de 19-jarige Jimmy Sanchez. Hij kwam als vijfde in de reddingscapsule naar boven uit de San José mijn.

Sanchez, vader van een baby van vier maanden, komt uit een echte mijnwerkersfamilie. Zijn grootvader en broer hebben ook in de San José mijn gewerkt en ook zijn vader is mijnwerker.

Sanchez zei dat God misschien heeft gewild dat hij een tijd ondergronds in de mijn vastzat zodat hij kon nadenken over zijn leven en hoe dat te veranderen. 'Ik heb nagedacht en ik ga een heleboel veranderen.'

Ook de oudste kompel, de 63-jarige Mario Gomez is boven. Hij kwam als negende uit de reddingscapsule. Gomez viel op zijn knieën om te bidden uit dankbaarheid.

Gomez lijdt aan silicose (stoflongen), een aandoening die vaak voorkomt bij mijnwerkers. Hij heeft ondergronds antibiotica en medicijnen tegen brochitis geslikt.

Zijn vrouw, Lilianette Ramirez, hielp hem overeind om hem te omhelzen.


Voorman Luis Urzua
Inmiddels is bekend welke mijnwerker als laatste boven komt. Het gaat om voorman Luis Urzua. Hij wordt geprezen omdat hij de groep de eerste zeventien dagen na de instorting zonder contact met de buitenwereld bij elkaar hield. De mannen teerden op voedselrantsoenen voor 48 uur voordat de reddingswerkers hen bereikten met een kleine tunnel om meer eten naar beneden te sturen.

De mijnwerkers die lichamelijk het fitst zijn gaan als eersten naar boven omdat zij het beste kunnen omgaan met eventuele moeilijkheden onderweg. Daarna kunnen ze hun collega's vertellen wat dezen kunnen verwachten. De zwaksten volgens daarna. Ongeveer tien mijnwerkers hebben onder meer diabetes of infecties in de luchtwegen door de hoge vochtigheid in de mijn. De mensen die zowel geestelijk als lichamelijk fit zijn gaan als laatsten naar boven.

Privacy bewaken
De Chileense overheid heeft veel maatregelen genomen om de privacy van de mijnwerkers te bewaken. Met schermen wordt de schacht waardoor de kompels naar boven komen afgeschermd van de meer dan duizend journalisten die ter plaatse zijn. Door een opblaasbare tunnel, zoals ook wordt gebruikt bij grote sportevenementen, worden ze naar een ambulance gebracht. Die rijdt enkele honderden meters naar een punt waar ze een medische controle krijgen. Met enkele familieleden worden ze vervolgens met een helikopter naar een ziekenhuis gevlogen.

De route naar boven in de schacht duurt ongeveer twintig minuten. De autoriteiten verwachten een mijnwerker per uur boven te halen. Alleen een fotograaf en de Chileense staatstelevisie mogen filmen bij de reddingsschacht. De live-uitzending van de televisie is met dertig seconden vertraagd om te voorkomen dat er iets onverwachts wordt uitgezonden.

Paniekaanvallen

Het grootste technische probleem dat zich kan voordoen is dat een steen valt, waardoor de capsule onderweg vast komt te zitten. De reddingswerkers maken zich meer zorgen over paniekaanvallen. De mijnwerkers worden niet verdoofd omdat ze alert moeten zijn als er iets mis gaat. De capsule kan met maximaal drie meter per seconde omhoog worden getrokken.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden