nieuwsDierenmishandeling

Alle broederijen in Nederland onthouden vleeskuikens te lang voedsel en water

Alle bedrijven die in Nederland vleeskuikens uitbroeden, maken zich schuldig aan dierenmishandeling. De bijna vijfhonderd miljoen dieren die daar jaarlijks uit het ei komen lopen het risico dat ze onnodig lang zonder voedsel en water zitten. De broederijen krijgen vijf jaar de tijd om hun systemen aan te passen.

Pieter Hotse Smit
Een pasgeboren kuiken kruipt uit een ei.  Beeld Nederlandse Freelancers
Een pasgeboren kuiken kruipt uit een ei.Beeld Nederlandse Freelancers

Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in handen van de Volkskrant. Het besluit volgt op een slepende rechtsgang bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waaruit het beeld oprijst dat de Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit (NVWA) – die onder het ministerie van LNV valt – jarenlang coulant is omgegaan met de broederijen.

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die de zaak in 2013 begon, spreekt van de grootste overwinning op de bio-industrie sinds het succesvol aanvechten van de ‘plofkip’. Wel gaat Wakker Dier in beroep tegen de in haar ogen ‘veel te lange termijn’ van vijf jaar die de bedrijven krijgen voor het aanpassen van de broedmachines. De getroffen broederijen wilden aanvankelijk tien jaar de tijd voor de ingrijpende aanpassing van hun systemen, maar concludeerden al snel dat ze niet op zoveel coulance konden rekenen.

Kuikens komen in grote broedkasten uit het ei, maar niet allemaal tegelijk. Tussen de eerste en de laatste kunnen dagen zitten. Als alle eieren in de gestapelde kratten zijn uitgekomen, gaan de kuikens daarna nog op transport naar een pluimveebedrijf voordat ze voedsel en water krijgen. De ruime NVWA-termijn waarbinnen kuikens uiterlijk na uitkomst van het ei water en voedsel moesten krijgen, was zes jaar geleden reden voor Wakker Dier broederijen te dagen.

60 uur

De NVWA bleef vasthouden aan een termijn van maximaal 60 uur, hoewel uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) bleek dat de totale sterfte bij vleeskuikens significant hoger ligt wanneer ze langer dan 36 uur na uitkomen geen water en voer kregen. Over het algehele effect op de gezondheid van de kuikens en het ondervinden van honger, dorst of stress bij het te lang water en voer onthouden konden de onderzoekers geen conclusies trekken. ‘Wel werd bij deze groep kuikens naast de hogere mortaliteit tot een leeftijd van zes weken een lager lichaamsgewicht gevonden’, zegt Ingrid de Jong, die namens de WUR het onderzoek leidde.

De rechter woog het WUR-rapport – dat speciaal werd uitgevoerd voor deze zaak – vorig jaar dan ook zwaarder dan de NVWA en besliste dat de voedselwaakhond een nieuwe richtlijn moest vaststellen. Het besluit de vastenperiode binnen vijf jaar te verlagen tot 36 uur werd enkele weken geleden meegedeeld aan de ruim tien vleeskuikenbroederijen in Nederland.

‘Het is een heftige uitspraak met behoorlijke consequenties voor alle broederijen’, zegt Ingrid de Jong van de WUR. Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens bevestigt dat alle leden gedwongen worden in ‘volledig nieuwe technieken’ te investeren als zij aan die 36-uurtermijn na uitkomen van het eerste ei worden gehouden. Per bedrijf zou het gaan om een investering van miljoenen euro’s.

Na overleg met de sector merkt Butijn dat ondernemers gemotiveerd zijn om de komende vijf jaar de omslag te maken. ‘Maar ik verwacht ook dat kleinere broederijen de investeringen niet kunnen maken en tot het besluit komen dat het over vijf jaar is afgelopen.’

MEER OVER KUIKENS

Vleeskuikenbroeders niet blij met nieuwe richtlijn: ‘Nooit een item geweest, alleen in Nederland’
Bedrijven die in Nederland eieren met vleeskuikens uitbroeden, moeten voor miljoenen euro’s hun systemen aanpassen. De huidige werkwijze komt volgens een gerechtelijke uitspraak neer op dierenmishandeling. De broederijen zijn niet blij, maar mijden publiciteit. ‘Dan weten de activisten ons straks ook te vinden.’

Rond Pasen dienen veel kuikens ‘enkel ter vermaak en versiering’. Dit meldpunt bestrijdt kuikenmisbruik
Een aspergeboerderij met een kuikenknuffelmiddag en een schooldirecteur die de levende bolletjes wol belooft te verloten onder leerlingen. Het zijn voorbeelden van de ruim vijftig klachten die de afgelopen dagen binnenkwamen bij Meldpunt Kuikentjesmisbruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden