'Alle boerka's de wereld uit! Te beginnen in Nederland'

Het boerkaverbod is goed. We moeten weten wie zich achter die zichtbare en onzichtbare maskers schuil houden. Alleen het handhaven wordt lastig, aldus Ferdows Kazemi.

null Beeld anp
Beeld anp

Ik slaakte een zucht van verlichting toen ik las dat het kabinet instemde met een verbod op gezichtbedekkende kleding, oftewel het boerkaverbod. Eindelijk veiligheid en gerechtigheid!

Al die bomaanslagen, steekpartijen, fraudezaken, overvallen, diefstallen en noem maar op, allemaal gepleegd door boerkadraagsters. Vanaf nu kunnen we ervan uitgaan dat onze veiligheid -zelfs mondiaal- verzekerd is. Er wonen slechts zo'n tweehonderd boerkadraagsters in Nederland. Niet moeilijk te traceren en preventief te arresteren. Dan kan een groot deel van onze politieagenten naar huis, en zo hebben we miljoenen steeds schaarser wordende eurootjes bezuinigd. De paar agenten die dan overblijven kunnen zich bezig houden met de kleine criminele zaakjes zoals valse klachten indienen, mensen met honden pesten en dronken in cafés klappen uitdelen. En een nog kleiner deel kan zich dan richten op de witteboordencriminaliteit.

Vastgoedfraude
Over de witteboordencriminaliteit gesproken: op hetzelfde moment dat het kabinet instemde met het boerkaverbod, zat een aantal heren verdacht van vastgoedfraude op de beklaagdenbank in Haarlem. Het kostte de rechters ruim 8 uur om de samenvatting van de vonnissen, die eigenlijk uit honderden pagina's bestaan, voor te lezen.

Ze hadden honderden miljoenen doorgesluisd naar hun eigen bankrekening, waaronder een deel van het pensioengeld van oud-Philipswerknemers. Hoofdverdachte Jan van V. kreeg 4 jaar cel; 3 jaar minder dan het OM geëist had. Dit kwam omdat hij zich netjes gedragen had bij het verschaffen van informatie aan de rechtbank.

Openheid loont, alleen jammer dat meneer Van V. wat traag was met die transparantie. Pas toen hij opgepakt was wist hij dat hij niet stiekem andermans geld op eigen rekening mag storten. Het was ook eigenlijk niet zijn schuld dat hij een stiekemerd geworden was. Het lag aan de gedragsregels van zijn bedrijf, die hem niet preventief in bescherming hadden genomen tegen zijn hebzucht. En het lag niet aan zijn bedrijf dat het geen strengere controle uitoefende op de uitgaven. Het vertrouwde op de topmannen, die overigens geen 'windeieren' voor haar legden, zoals de rechter het terecht omschreef.

Maskers
Ik ben voor een boerkaverbod. We moeten weten wie zich achter die zichtbare en onzichtbare maskers schuil houden. Ik ben alleen bang dat de handhaving van het verbod wat problemen gaat ondervinden.

Stel je voor dat die vrouwen met hun zwarte boerka's zich niet op straat willen laten identificeren. Dan moeten zij naar het politiebureau worden gebracht, vervolgens moeten ze verhoord worden en er moet een proces-verbaal opgesteld worden. De politie moet onderzoeken of zij een crimineel verleden hebben, want men gaat er vanuit dat er een crimineel achter die boerka schuilgaat. Dit kost allemaal veel tijd en belastinggeld. Tot overmaat van ramp blijkt dat zij net zo onbekend zijn bij de politie als hun gezicht bij de buren. Al die moeite voor niks.

Maatpakken
En degenen die zich achter de onzichtbare maskers verstoppen hoeven niet op straat geïdentificeerd te worden. En ze laten zich ook niet zo gauw oppakken. Pas nadat zij velen in goed vertrouwen opgelicht hebben, blijkt dat zij niet deugen. Criminelen in chique maatpakken, altijd glimlachend en doorgaans gul. Zij gunnen niet alleen zichzelf een paar gestolen centjes, waarvan zij een groot landgoed kunnen kopen en veel meer luxe dingetjes die kapitalen kosten, maar ook hun armzalige collega's.

Uiteindelijk belanden er twaalf oplichters in de beklaagdenbank. En de rest - binnen maar ook buiten het vastgoed - die kennen we (nog) niet. Die houden zich schuil achter hun onzichtbare boerka's.

Ferdows Kazemi
is een in Iran geboren publiciste. Volg haar via @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden