Alle boeken Anne Frank te zien
Alle originele dagboeken en boeken van Anne Frank worden vanaf november permanent tentoongesteld in het Anne Frankhuis in Amsterdam (met video).
In dezelfde ruimte zullen ook wisselend veertig van de enkele honderden losse vellen te zien zijn waarop Anne Frank haar dagboek vanaf 1944 herschreef. ‘Daarmee willen we de ontwikkeling van Anne als schrijfster onder de aandacht brengen’, zei de directeur van de Anne Frank Stichting , Hans Westra, donderdag tijdens de presentatie.
Anne Frank werd vandaag precies tachtig jaar geleden geboren. In 1934 vluchtte ze met haar familie naar Nederland, waar ze acht jaar later onderdook. In 1945 stierf ze in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De dagboeken, waarin ze haar leven in het Achterhuis beschreef, zijn in vele talen vertaald. Ze maakten haar tot het symbool van de Holocaust, de systematische Jodenvervolging door de nazi's.
Plasterk
Minister Ronald Plasterk (Cultuur), die de presentatie bijwoonde, verwacht dat de nieuwe tentoonstelling de internationale belangstelling voor Anne Frank verder zal vergroten. Hij benadrukte het belang van originele stukken voor een museum. ‘Als je de Steen van Rosetta gaat bekijken, wil je ook dat die echt is’, aldus de bewindsman.
Die authenticiteit is volgens Marjan Schwegman, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ook van belang om tegenwicht te bieden tegen Holocaustontkenners. ‘De nieuwe expositie zal haar levensverhaal en daarmee de Jodenvervolging meer reliëf geven’, zegt Schwegman. ‘Daardoor zal het nog meer indruk maken.’
Otto Frank
De dagboeken van Anne Frank blijven eigendom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het instituut kreeg de werken na het overlijden van Anne’s vader Otto Frank in 1980. Het NIOD, de Anne Frank Stichting, Plasterk en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) tekenden een bruikleenovereenkomst.