Alle ballen op Pellè nu als topscorer én aanvoerder

ROTTERDAM - Feyenoord 4


ADO Den Haag 2


Zo afhankelijk is Feyenoord van zijn topscorer Graziano Pellè dat coach Ronald Koeman hem zelfs tot aanvoerder heeft benoemd. Om 'nog meer uit het elftal te persen', moest verdediger Stefan de Vrij een stap terug doen in de hiërarchie. In zijn nieuwe rol leidde Pellè Feyenoord met drie treffers naar een 4-2-zege op ADO Den Haag. De nieuwe captain liet als bonus bovendien zijn vervelende gebaartjes achterwege.


Alsof Feyenoord de machtsoverdracht zo lang mogelijk geheim wilde houden, stond De Vrij in de opstelling tegen ADO nog als aanvoerder vermeld. Op het veld bleek zich bij Feyenoord een minirevolutie te hebben afgespeeld. Donderdag was Pellè al aanvoerder, omdat De Vrij vanwege een schorsing ontbrak in het bekerduel met FC Dordrecht en vicecaptain Jordy Clasie rust kreeg. Zo moest het blijven, meende Koeman.


Vrijdag kreeg De Vrij te horen dat hij definitief van zijn taken is ontheven. Tegenover Radio Rijnmond - de hoofdrolspelers waren zondag niet beschikbaar voor de schrijvende media - uitte De Vrij zijn teleurstelling over de maatregel. 'Ik heb het altijd een eer gevonden aanvoerder van Feyenoord te zijn. Ik had die band graag behouden.'


Koeman erkende dat De Vrij het gevoel kreeg dat hem de aanvoerdersband was afgepakt. 'Deze keuze is het beste voor het elftal. Het is logisch dat Stefan teleurgesteld is. Het leeft natuurlijk al enkele weken. Ik wil dat Stefan zich meer gaat richten op zijn spel. Ik vond dat hij er goed mee omging.'


Dat viel wat tegen, want ook het zwakke ADO had kunnen profiteren van een inschattingsfout van De Vrij. Dit seizoen tobt de international met zijn vorm, al heeft hij zijn krediet bij Oranje nog niet verspeeld. Bijna wekelijks valt De Vrij op een misser te betrappen. Bij een 4-0-voorsprong toucheerde hij de voor hem langs kruisende invaller Kramer, waarna arbiter Gözübüyük ADO een penalty toekende.


Het paste bij het povere verweer van ADO dat spits Mike van Duinen de bal vanaf elf meter in de tribunes schoot. De toch al kwetsbare defensie van Feyenoord gaf tot woede van trainer Koeman toch nog twee goals weg. ADO-middenvelder Ricky van Haaren zwaaide vrolijk naar enkele bekenden op de tribunes, nadat hij tegen zijn oude liefde de 4-1 had gemaakt.


Twee minuten voor tijd kopte Clasie de bal na een voorzet van Van Haaren achter zijn eigen doelman Mulder: 4-2. Zo mocht ADO de stand nog enigszins verfraaien en benadrukte De Vrij tegen wil en dank dat hij nog niet de gedroomde leider is. 'Ik wilde die druk ook bij hem weghalen', aldus Koeman, al bestaat het risico dat hij De Vrij mentaal heeft verwond.


Toch durfde Koeman dat offer te brengen in de wetenschap dat Feyenoord één natuurlijke leider heeft. Alle ballen op Pellè is het devies in de Kuip. Te geforceerd wilde Koeman het positiespel van zijn ploeg verfijnen om minder voorspelbaar te zijn. Maar wat is er mis mee om de beste speler van het team zo snel mogelijk aan te spelen? De lange bal naar voren volstaat in de eredivisie als de afmaker Pellè heet.


Al vroeg benutte Pellè de rebound op aangeven van Immers, waarna hij met de borst als aangever fungeerde voor Martins Indi: 2-0. Na rust passeerde Pellè de geblesseerde ADO-keeper Coutinho met de linkervoet. Diens vervanger De Zwart ervoer dat Pellè ook weet hoe je een strafschop moet nemen.


De temperamentvolle Italiaan had zich de laatste weken niet geliefd gemaakt door zijn ergernis over het matige spel van Feyenoord in woord en gebaar af te reageren op zijn teamgenoten. Het was een extra argument voor Koeman om juist Pellè tot aanvoerder te benoemen. 'Pellè moet als oudere, ervaren speler een voorbeeld zijn. Met zijn Italiaanse achtergrond weet hij ook hoe je zakelijk moet spelen.'


Pellè verklaarde tegenover Fox Sports dat de club ook graag een gelouterde aanvoerder in de kleedkamer wilde als de Nederlandse internationals ontbraken. 'Ik ben nu eenmaal geen international in Italië, ik ben altijd hier. Ik ben ook de oudste speler.'


Het was natuurlijk niet de ware reden voor Koeman om van aanvoerder te wisselen. Ondanks de lankmoedigheid van zijn jonge selectie staat Feyenoord slechts twee punten achter de koplopers FC Twente, PSV en Heerenveen. 'Leuk meedoen voor de titel heb ik twee jaar gedaan, nu wil Feyenoord echt titelkandidaat zijn', zei Koeman.


Met een gemaakte leider lukt dat niet, beseft Koeman, in wellicht zijn laatste seizoen in De Kuip. Pellè is het boegbeeld en de topschutter, een alternatief is er niet. Zie Immers verkrampen als hij alleen voor ADO-doelman De Zwart staat en het beeld wordt bevestigd. Alle ballen op Pellè daarvoor hoeft Feyenoord zich niet te generen.

Meer over