nieuws
Alle arrestanten op A12 weer vrij, Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade aan
Alle 768 mensen die zaterdag werden aangehouden bij de blokkade op de A12 in Den Haag zijn vrijgelaten, meldt de politie. Extinction Rebellion, de organisatie achter het klimaatprotest, heeft intussen een nieuwe blokkade van de A12 aangekondigd.
De blokkade van de Utrechtsebaan, tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, was een protest tegen overheidssubsidies en belastingvoordelen voor de fossiele sector. Activisten gingen gearmd op het wegdek zitten, sommigen ketenden zich aan elkaar vast of hadden zich via een buis aan elkaar vastgelijmd. De weg was hierdoor urenlang niet te gebruiken.
Aanwezigen kregen van de politie het verzoek naar de Malieveld te gaan om daar verder te protesteren, wie daaraan geen gehoor gaf werd opgepakt. De politie voerde de meeste arrestanten met lijnbussen af om ze dezelfde dag nog vrij te laten. Twee arrestanten wilden zich niet identificeren; zij zaten daardoor vast tot zondagmiddag, toen ze hun identiteit alsnog bekendmaakten, meldt de politie.
Extinction Rebellion, wiens klimaatprotesten worden gekenmerkt door burgerlijke ongehoorzaamheid, wil op zaterdag 11 maart opnieuw de A12 in Den Haag blokkeren. Het zou de zesde keer zijn dat de actiegroep deze snelweg blokkeert. ‘Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt’, laat de groep maandag weten, doelend op de subsidies voor producenten van fossiele energie.
Arrestaties komen bij de acties van de protestgroep veelvuldig voor: sinds 2020 pakte de politie ruim tweeduizend van deze demonstranten op, inclusief de arrestaties van afgelopen zaterdag. In die tijd zijn 235 demonstraties van Extinction Rebellion geregistreerd, bij bijna een kwart vonden aanhoudingen plaats.
Het protest van afgelopen zaterdag kreeg extra ruchtbaarheid doordat voorafgaand aan de actie zes klimaatactivisten werden gearresteerd nadat zij hadden opgeroepen deel te nemen aan de blokkade. Een zevende activist was niet thuis op het moment dat de politie langskwam. In reactie op deze arrestaties vond er zaterdag ook een demonstratie plaats voor het recht op protest in de buurt van de Utrechtsebaan. Hierbij waren onder meer directeuren van zo’n veertig organisaties aanwezig, waaronder Milieudefensie en Greenpeace.
De zeven vooraf opgepakte activisten kregen een gebiedsverbod opgelegd voor de Utrechtsebaan. Desondanks was ten minste een van hen, Lucas Winnips, aanwezig bij de blokkade. Hij behoorde zaterdag tot de gearresteerde actievoerders en werd anders dan de overige arrestanten apart afgevoerd in een politiebusje.
In een eerdere versie van dit stuk werd het Malieveld abusievelijk aangeduid met Maliebaan.