Alle amateurs wegzetten als knoeiers is gemakkelijk en aanstootgevend

De ingezonden lezersbrieven van maandag 22 mei.

Het Nederlands Studenten Orkest repeteert in Stadsgehoorzaal Leiden.Beeld Marlena Waldthausen

Brief van de dag: Niet alle amateurs zijn knoeiers

Violiste Merel Vercammen stelt dat 'een stuk dat speelbaar is voor een amateurorkest én ook nog uitdagend voor een solist' nog niet bestond (V, 18 mei). En passant schetst ze een karikaturaal beeld van alle gepassioneerde amateurmusici die in Nederland op hoog niveau in orkesten spelen, met uitspraken als: 'Als er een snel loopje is met veel hoge noten laten ze soms de helft van die noten weg of ze spelen het een octaaf lager.'

Kennelijk heeft ze nog nooit een concert meegemaakt van de vele ambitieuze amateurorkesten die Nederland rijk is, zoals de studentenorkesten in onze universiteitssteden. In dat soort orkesten is het weglaten van noten of het versimpelen van de partituur niet aan de orde. Zij spelen met verve stukken zoals de door Vercammen genoemde concerten van Brahms en Tsjaikovski, in samenwerking met topsolisten.

Natuurlijk, professionele orkesten zijn van een andere kwaliteit. Maar alle uitstekende amateurs wegzetten als knoeiers is veel te gemakkelijk en aanstootgevend. Vercammen merkt ook op dat in dit project door de orkestleden zou zijn gezegd: 'Er mag maar één bladzijde piep-toet-kraak in zitten.'

Dat orkesten als het Nederlands Studenten Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest jaar na jaar compositie-opdrachten aan jonge componisten verstrekken, waarin hen volledige artistieke vrijheid gegund wordt, is haar blijkbaar ook ontgaan.

Er is niemand gebaat bij het kunstmatig creëren van een kloof tussen amateurs en professionele musici, zeker niet omdat die in toenemende mate op allerlei plekken samenwerken. In dat opzicht is het dan ook jammer dat Vercammen, ondanks haar ongetwijfeld goede bedoelingen, bijdraagt aan zo'n kloof.

David Schelfhout, lid studentensymfonieorkest van Utrecht

Schelden

'Schelden doet geen pijn', is onzin: als psychiatrisch verpleegkundige kom ik regelmatig mensen tegen die ziek zijn geworden van verbaal geweld. Het verbaast me ten zeerste dat bij de KNVB en HALT schelden als 'kutbuitenlander' niet als geweld gezien en besproken wordt (+), zodat die vorm van agressie toelaatbaar (b)lijkt.

Wangedrag behoort te gelden voor alle vormen van geweld, want de praktijk toont dat schelden - naast uitlokking - wél pijn doet. Ik wens Kretin veel sterkte, wijsheid en spelplezier toe.

Mariska Jansen, Franeker

Kretin moet vlaggen bij een jeugdwedstrijd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Geloof

Hidde Boersma omarmde Greenpeace, maar viel van zijn geloof door zijn studie moleculaire biologie (Opinie, 20 mei). Gentechnologie, eerst nog een duivelse uitvinding, ziet hij nu als een zegen. Wetenschappelijk onderzoek geeft hem gelijk. Tegenstanders van genetische modificatie hoor je, ironisch genoeg, niet over het fokken (melkkoeien) en kweken (hoogwaardig tarwe) waarbij rassen worden gekruist, een eeuwenoude, trage, onhandige, slordige en wellicht gevaarlijke wijze van genetische manipulatie.

Joost Heyink, Zuidwolde

Groene zeep

De wijze waarop Adriaan van Dis de geur, substantie en eenvoud van groene zeep weet te verbeelden is, zoals van hem ook eigenlijk te verwachten valt, weer een literair hoogstandje. Ik kon dan ook niet anders dan onverwijld zo'n ouderwetse pot zeep te kopen bij mijn zaterdagse supermarktbezoek. Jammer dat die klopper niet ook in het schap lag.

Julie Schwerzel, Groningen

Adriaan van Dis aan de schoonmaak.Beeld Erik Smits

Zo moedig als Samsom

Bert Wagendorp heeft groot gelijk als hij schrijft dat het vreemd is om mensen die wél PvdA hebben gestemd regeringsinvloed te ontzeggen. Ik ben zo'n PvdA-stemmer, en verzoek Asscher te tonen net zo moedig te zijn als Samsom, toen die voor regeringsverantwoordelijkheid koos in moeilijke tijden.

Johan Kiekebosch, Raalte

Schelden (2)

Mooi artikel van Mark Misèrus over hoe Kretin zijn woede moet leren beteugelen. Is er ook nog iets gedaan aan die grensrechter? 'Kutbuitenlander', 'Ik neuk je moeder'. Ik mag toch aannemen dat dat ook niet helemaal ongemerkt en onbestraft is gebleven?

Willem van der Vegt, Zwolle

Eerlijke yoga

Ik heb jaren in de ggz gewerkt en ben nu yogadocent. Yoga is niet zomaar een recreatieve bezigheid en ik ben er van overtuigd dat iedereen, inclusief mensen met psychische klachten, er iets aan kunnen hebben. Juist omdat het om meer gaat dan zonnegroeten en kraanvogels.

Een belangrijk uitgangspunt in yoga is eerlijk zijn, naar anderen en naar jezelf. Patiënten doorsturen naar yogadocenten die mogelijk geen enkele kennis hebben van psychiatrische ziektebeelden en vervolgens creatief boekhouden in een op solidariteit gebaseerd systeem, is niet erg eerlijk.

Ik wens Van Kanten en Schellen veel plezier met hun gevonden verdienmodel, maar raad ze aan zelf nog wat vaker op de yogamat te gaan staan.

Joa Schell (yogadocent), Haarlem

Een yogales in Den Haag (foto ter illustratie).Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Schellen

Yoga etc op kosten verzekering (de Volkskrant, 20 mei 2017): de Schellen vallen me van de ogen, dit klopt van geen Kanten.

Henk Havinga, Zuidlaren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden