Alle adviseurs zijn het unaniem eens: Dit is bingo

Officemanager. 3.000 euro bruto (26 uur).

Joris Zwetsloot
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dilemma

Karel is dik tevreden over zijn werk. Ook dat mag wel-eens worden gezegd. De 48-jarige officemanager heeft een baan van 26 uur en verdient daarmee 3.000 euro bruto per maand. 'Ik vind dit een prima salaris, klopt dit?', mailt Karel, die toch wel nieuwsgierig is geworden na het lezen van deze rubriek.

De functie officemanager is een vergaarbak van ondersteunend werk in en om een bedrijf. Karel noemt zichzelf 'een spin in het web' van het adviesorgaan waar hij sinds dertien jaar werkt. Zijn bezigheden behelzen het beheer van de website, het nakijken van publicaties, het organiseren van congressen en het coördineren van het secretariaat. Wordt hij voldoende beloond?

Advies

Nou en of, zeggen alle adviseurs. Dat unanieme antwoord zegt wat. Want makkelijk is het niet om officemanagers met elkaar te vergelijken - veel bedrijven hebben er een, dus ze bestaan in talloze gedaanten. 'In de kern gaat het om het secretarieel en organisatorisch ondersteunen van een bedrijf', zegt Maud Schaapveld van Berenschot.

Voor sommige officemanagers houdt dat in dat ze de telefoon doorverbinden en de lunch halen. Anderen doen zwaarder organisatorisch werk. Het regelen van congressen, zoals Karel doet, hoort bij de zwaardere categorie werkzaamheden, maar past nog wel binnen het normale. Zijn salaris is volgens Schaapveld bovendien hoger dan wat zij terugziet in de markt.

Verdient u wel genoeg?

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Hoeveel hoger wordt duidelijk als Karels 26-urige werkweek wordt vergeleken met een fulltimebaan. Ron Peters van FNV rekent het even voor: 'Op fulltimebasis, bij 38 uur per week, verdien jij 4.385 euro bruto per maand, dit is inclusief 8 procent vakantietoeslag bijna 57.000 euro bruto per jaar.'

Dat is volgens Peters (op fulltimebasis) bijna 20 duizend euro meer dan het jaarsalaris van een beginner, en jaarlijks 3.000 euro meer dan het maximum voor een officemanager met ruime werkervaring. Kijk je op Loonwijzer.nl naar wat officemanagers zelf zeggen te verdienen, dan krijgt Karel met zijn 26 uur hetzelfde betaald als een gemiddelde fulltime officemanager.

Bingo dus, al adviseert trainer Jacco van den Berg Karel wel nog even goed te kijken naar zijn pensioen. Als zijn werkgever daarvoor niets heeft geregeld, is het de hoogste tijd zelf wat opzij te gaan zetten.

Ook geeft Van den Berg nog een laatste tip: 'Jij bent tevreden met jouw werk en jouw leidinggevende is content met jouw functioneren. De vraag is hoe jij ervoor kunt zorgen dat dit tot in lengte van jaren zo blijft. Met plezier duurzaam lerend presteren is momenteel een thema in werkend Nederland. Wat ga jij tot aan jouw pensioen doen om met plezier te blijven presteren?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden