Alle 52 kaarten in de hand

Bij viertallenbridge kies je voor een favoriete partner en een nevenpaar waar je op kunt bouwen. Jouw team heeft de noord-zuid handen op de ene tafel en neemt op de andere tafel plaats als oost-west....

Het ritueel van het vergelijken van de scores bekoort elke keer. 'We gleden op het eerste spel verschrikkelijk uit, 300 punten weg.' Glimlachend wuift je teamgenoot de ramp weg: 'Bij ons gingen ze 500 onder de tram: vijf imps voor ons.' De slechte score is gecompenseerd door de goede prestatie van het nevenpaar. Ook het omgekeerde gebeurt. Soms verandert 'zekere' winst in verlies. Trots annonceer je plus 600 van een gestolen manche. De teamgenoot boort de hoop op elf imps winst de grond in: 'Wij lieten die manche ook en zelfs gedoubleerd maken: Min 750, vier imps naar de vijand.'

De piramidale structuur van de viertallencompetitie heeft als top de Meesterklasse waarvan de winnaar zich (vanaf 1932) kampioen van Nederland mag noemen. Tien teams nemen deel aan de reguliere competitie waarna de play-offs volgen. Deze bestaan uit een halve finale en een finale waarin dit jaar Modalfa(Amsterdam) en Crash(Leiden) het tegen elkaar opnemen. Deze eindstrijd (vandaag en morgen, Rai Amsterdam) is een herhaling van 1996 met daarin Modalfa als winnaar.

Het gevecht tussen twee sterke viertallen mondt vrijwel altijd uit in een spannende, interessante en leerzame kraker. Alle spellen van de finale worden via de vugraph (spelverdeling plus videoscherm met de spelers in actie) vertoond waarbij Toine van Hoof (oud-bridgemedewerker van de Volkskrant) en schrijver dezes aantonen dat de analyses heet van de naald even accuraat zijn als wanneer zij in alle rust bij elkaar gepuzzeld worden.

Uit de oude doos een spel van de beslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland 1965 tussen Buitenhof (Den Haag) en Bridgekring '35 (Rotterdam).

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

----pas1

pas2pas4

paspaspas--

West kwam uit met B. De leider speelde een kleine schoppen in de dummy en oost dook, de eerste gemiste kans: overnemen met V om klaveren te switchen is down. West speelde schoppen door. De leider troefde, stak over naar A en kondigde een kleine ruiten uit noord aan. Oost dook, de tweede en laatste kans. West won de slag met H speelde schoppen, getroefd in zuid. De laatste troeven getrokken en V uit zuid voor A in oost die nu - te laat - klaveren inspeelde. De leider nam A en werkte de verliezende klaveren uit de dummy weg op de hoge ruiten van zuid. Twee onkarakteristieke defensieve slippers van oost, Hans Kreyns, die in 1965 de nationale titel aan Buitenhof moest laten maar een jaar later met Bob Slavenburg wereldkampioen werd.

Op andere tafel was oost, Piet Boender (de in 1975 overleden Haagse grootmeester), zowel in het bieden als uitkomen en tegenspelen uitermate alert.

westnoordoostzuid

----1dbl

2paspas dbl

pas3pas 4

paspaspas --

Oost had een lastige uitkomst en koos voor een kleine ruiten. West zette H en vervolgde met B. Oost nam gezwind over en legde een klaveren op tafel voor één down.

Modalfa (Westra/Leufkens en Muller/de Boer) tegen Crash om het kampioenschap van Nederland 1998. Crash (Bertens/Nab, Versluis/Vis en Hoogenkamp/Verhees), in 1997 ook verliezend finalist tegen Hok, is er alles aan gelegen om 'driemaal is scheepsrecht' geen werkelijkheid te laten worden.

Na een stormachtige start nam Modalfa in 1996 een grote voorsprong. Crash kwam sterk terug. Een enthousiaste aanpak van Louk Verhees leverde een dubbele manche op.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

1pas2SA3

4paspaspas

Zuid meldde zijn schoppenkleur rustig op driehoogte en hield het met een oog naar de gelijke kwetsbaarheid na 4 voor gezien. Gerard Versluis, west, had met dit contract geen enkel probleem: +420 voor Crash.

westnoordoostzuid

1pas2SA4

dbl paspaspas

Op de andere tafel volgde Louk Verhees een aloud advies van Benito Garozzo: 'Als ik direct hoog bied zijn er twee mogelijkheden: het is goed of verkeerd. Als het goed is ben ik tevreden, als het verkeerd is moet de tegenpartj uitkomen en zijn er twee mogelijkheden: de uitkomst is gunstig of ongunstig voor mij. Als de uitkomst voor mij goed uitpakt is er niets aan de hand; is de uitkomst niet prettig dan zijn er twee mogelijkheden: de tegenpartij verdedigt perfect of maakt een fout. Krijg ik een slag cadeau dan is alles in orde, spelen de tegenstanders ook genadeloos tegen dan pak ik het volgende spel'.

Het 4-bod van Verhees kon een goede verzekering zijn tegen 4, het kon de tegenpartij naar vijfhoogte jutten. Het kon er ook inzitten. Welk een magnifieke nulpunter in de dummy!: B viel onder V, een ruiten getroefd en de schoppen bij oost-west twee-twee verdeeld: + 590 voor Crash.

Ed Hoogenkamp ergerde zich na de verloren finale van 1996 aan de kwalificatie van Crash als underdog. Hij verwoordde zijn gevoelens treffend in een IMP-artikel over het beslissende spel.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

------1

22pas4

pas4pas4SA

pas5pas7

paspaspas--

Bij wedstrijden op topniveau staat een schot, tafelscherm, diagonaal op tafel waardoor de twee spelers van een paar elkaar niet kunnen zien. Hoogenkamp, west, zat aan een kant van het scherm met Enri Leufkens, noord. Elke speler is verplicht de biedingen van zijn partner te verklaren.

Hoogenkamp: 'Toen de tray (waarop de biedkaartjes liggen) met 4 erop aan onze kant kwam, zat Enri daar eerst een tijdje wazig naar te kijken om vervolgens aarzelend met het alertkaartje te wapperen. Op mijn vragende blik legde hij uit dat hij niet zeker van de betekenis van 4 was; een echte kleur of cuebid voor de harten. Hij haalde zijn schouders op en bood 4 waarmee hij slim alle opties intact hield. Vlot kwam de tray terug met 4SA en Enri verkoos 5 te antwoorden waarmee hij twee van de vijf azen (troef heer telt als aas) plus troef vrouw aangaf. Onzekerheid straalde van zijn gezicht en manier van doen. Het volgende bod, 7, kwam als een schok. Ook voor mij. En ja, het luik ging open en mijn partner had een veilige troefuitkomst gekozen waardoor mijn V eruit ging en de leider dertien slagen claimde.'

Op de andere tafel boden Bertens/Nab voor Crash 7 waarin V niet werd gevonden; zeventien imps en de titel voor Modalfa. Wordt 1998 het jaar van de grote revanche van Crash?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden