Allah

Tiny Muskens, bisschop van Breda, wist ons weer met iets treffends te verrassen. Muskens: ‘Allah is op zich een heel mooi woord voor God....

Kader Abdolah

Maar wat de bisschop vraagt, is niet correct en niet in praktijk te brengen. Want je kunt Jan niet zomaar Hassan noemen. Ook Fatima niet zomaar Joke.

Allah en God zijn twee wezenlijk verschillende schoonheden. Deze twee oude Heren kunnen nooit samen rustig een borrel drinken.

Om ze beter te leren kennen, moeten we hun prachtige boeken lezen. Eerst de Bijbel en dan de Koran. Of andersom.

Wat de god van Jezus beweert, wordt onmiddellijk door de god van Mohammed afgewezen.

Allah heeft veel passages van Gods schrijverijen overgenomen zonder bronvermelding. Allah heeft duidelijk plagiaat gepleegd. Bijna eenderde van Zijn boek is geïnspireerd of letterlijk ontleend aan verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Allah heeft de heilige drie-eenheid van de Bijbel van de tafel geveegd. Mohammed werd er ziek van toen de priesters uit zijn tijd een kruisteken sloegen: ‘De vader, de Zoon, en de Heilige Geest. Amen!’ Hij vond het een frontale aanval tegen de leer van Allah.

In de Koran staat wel duizend keer vermeld: ‘Allah is één. Hij is niet verwekt. En Hij verwekt niet.’

Allah heeft geen Zoon!

In de soera Maria in de Koran wordt Jezus duidelijk onder druk gezet om die bewering terug te nemen. ‘Zeg Jezus! Dat je mijn zoon niet bent. Dat je een gewoon mens bent. Een uitverkorene. Verder niets. Dit geldt ook voor je moeder.’ De discussie is gesloten. Wie anders beweert, komt in de hel terecht.

Allah en God zijn verschillende types. Zelfs hun kledingkeuze is totaal anders. We kunnen hun persoonlijk karakteriseren door modellen als Mohammed en Jezus.

Jezus is zachtaardig. Mohammed is hard, gebakken in de felle zon. Jezus zegt: ‘Als je een klap krijgt, bied de andere kant van je gezicht aan.’ Mohammed zegt: ‘Als je een klap krijgt, sla met alle kracht terug.’ Mohammed houdt van vrouwen, vooral van de jonge vrouwen, maar Jezus heeft haast geen zin in vrouwen. En het valt diep te betwijfelen of hij ooit een vrouw gekust heeft, maar Mohammed heeft vele vrouwen met huid en haar verslonden.

Allah heeft een probleem met Maria. En Hij schaamt zich een beetje voor haar. Hoezo is zij opeens zwanger geraakt uit het niets?

Om deze grove fout van God te corrigeren, stuurt Allah in de Koran, Ghabriel als knappe heer naar de aarde. Ghabriel verleidt Maria naar achter de dadelbomen, helpt haar op haar rug te gaan liggen en maakt haar zwanger.

En wat God in het Hooglied in het Oude Testament beschrijft, is onacceptabel voor Allah:

‘Zie, gij zijt schoon: uwe oogen zijn duivenoogen tusschen uwe vlechten. Uw tanden zijn als een kudde schapen die geschoren zijn. Uw lippen zijn als een scharlaken snoer. En Uw twee borsten zijn gelijk twee welpen die onder de leliën weiden.’

Zo’n tekst wordt door Allah meteen gediskwalificeerd als porno. God is aards, maar Allah is licht. Dat brandt op olie van een gezegende olijfboom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden