All You Can Eat-oorlog in Drenthe

Waar komen ineens al die stoelen vandaan?

Happy World (400 stoelen) aan de rand van Assen.

Drenthe is het land van de vierkante meters. Het is de meest Amerikaanse van de provincies. Naar Emmen golft het asfalt over het veen, hier hoort de blues en iedereen rijdt auto. De Hondsrugweg stuurt je ongevraagd parkeergarages in: het centrum is een winkelcentrum. Kaartje trekken en aan de slag.

De werkkamer van wethouder René van der Weide heeft uitzicht op dat winkelcentrum; hij kijkt op de plek waar wereldrestaurant Taste of Now komt. 800 stoelen op 2.000 vierkante meter. Met wat inspanning kan hij ook de paarse bestickering zien van wereldrestaurant Puur: 600 stoelen, 1.900 vierkante meter. Emmen heeft 1.400 restaurantstoelen en krijgt er 1.400 bij. De pers spreekt al van een wereldrestaurantoorlog, maar de wethouder blijft kalm: 'het is de markt die dit oppakt', en: 'het hele horecagebeuren is in beweging'.

Als je eenmaal oog hebt voor de wereldrestaurants zijn ze overal, of komen ze ergens. 'Onbeperkt en divers eten past denk ik wel bij de cultuur van het noordoosten', zegt de wethouder. 'Lopen wij ook eens voorop bij het westen.'

Wereldrestaurant Puur is van de broers Anton en Jun Hu uit de horecafamilie van restaurant Da Xin. Eregast bij de opening was burgemeester Bijl, samen met Miss Emmen. Als ik Anton bel volgt een vreemd gesprek, de telefoon belandt bij een communicatiemedewerker die zoekt naar een 'win-winsituatie', 'een stukje voor jullie als media, een stukje voor ons', en dan valt het besluit niet mee te werken. De eigenaar van Taste of Now is Bairong Hu, geen familie maar even voorzichtig - de investeerder achter zijn bedrijf, SynVest, verloor net een rechtszaak tegen wethouder Van der Weide.

Dus ga ik eten in het nieuwgeboren Happy World (400 stoelen) aan de rand van Assen - om er te komen passeer je trouwens wereldrestaurant Eetpark Beilen (400 stoelen), twee jaar geleden met Chinees vuurwerk geopend door burgemeester Broertjes. Hetzelfde recept: voor geen geld twee uur eten en drinken uit allerhande keukens, en dan die heerlijke chocoladefontein.

Happy World was een autoshowroom aan de Aziëweg. Er zoemen nu beweeglijke serveersters rond. Bij de chocoladefontein staat eigenaar Bo-Ping Qiu, die ook de Happy Grill in Pesse heeft, en de Happy Garden in Kampen. Hij vertelt dat het idee uit Amerika komt, : grote eetzalen, buffetten tot je barst. Kan dat uit? 'Massa maakt winst.' Hij heeft sushi, teppanyaki, bami, steengrill, wok, pizza, poffertjes. 'Wat hadden we vroeger nou uit eten', vraagt een oma, met familie aan een ronde tafel, 'toen hadden we nooit uit eten.'

De wethouder: 'Het hele horecagebeuren is in beweging.' Beeld x

Aan de Happy World ging gedoe vooraf want op die garage rustte geen horecabestemming. Net als in Emmen. Hetzelfde in Sneek (500 stoelen in de voormalige Renaultgarage) en Leeuwarden (650 stoelen op de Heliconweg). Over de opmars der wereldrestaurants stuurde de afdeling Friesland van Koninklijke Horeca Nederland een brandbrief naar de provincie, en ook de Emmer afdeling is bezorgd. Voor kleine lokale ondernemers dreigt 'een vilein dun belegde boterham', zegt voorzitter Ton Duivenvoorden, general manager van het Van der Valk in Nieuw-Amsterdam (250 stoelen, 'en dat is echt aanpoten'). Voor je het weet eet iedereen in een wereldrestaurant.

Horecamensen hebben een aangeboren hekel aan overheidsbemoeienis, maar nu vraagt hij de gemeente toch om een horecavisie, want die is er niet. Ambtenaren praten graag over de 'bruisende binnenstad', over dorpen en steden die zich wapenen tegen leegloop en leegstand, 'en wil je het gezellig houden in het centrum, dan heb je horeca nodig'. Dat lukt niet als zaken failliet gaan. Het schrikbeeld is Amerika, waar je alleen nog maar kunt eten in formulerestaurants, klittend langs uitvalswegen.

De Emmer panden waar de wereldrestaurants neerstrijken zijn vrij nieuw maar staan al jaren leeg: veel vierkante meters voor weinig. 'Laat het retailprobleem geen horecaprobleem worden: winkels leeg, horeca erin'. Ton Duivenvoorden vreest 'te veel horeca voor een te kleine doelgroep': 'we komen uit een periode waar het al geen hosanna is geweest.'

Eetpark Beilen (400 stoelen) ging twee jaar geleden open.

Dus naar de wethouder. Die wil nog van geen horecavisie weten. Emmen is dynamisch en in beweging, zegt hij: als straks die 1,3 miljoen bezoekers per jaar verschijnen voor de ijsberen in het vernieuwde Noorder Dierenpark zijn er stoelen voor iedereen. 'Je kunt heel krampachtig proberen de marktwerking tegen te houden, maar volgens mij functioneren de horecasegmenten prima naast elkaar.'

De wethouder bekijkt Emmen door zijn raam en zegt: 'natuur, platteland, verstedelijking, topattracties - dat zijn ingrediënten voor een uniek recept.'

Ton Duivenvoorden, voorzitter Horeca Nederland, afd. Emmen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden