Update

All American Breakfast: 'Romney kan geen campagne voeren'

In de Stadsschouwburg in Amsterdam bespraken verschillende experts vanmorgen de uitslagen van Super Tuesday. Lees hieronder een verslag van het All American Breakfast.

Het All American Breakfast in de Stadsschouwburg van Amsterdam.

Het All American Breakfast is afgelopen. De belangrijkste conclusie: Mitt Romney heeft een belangrijke stap gezet naar de Republikeinse nominatie, maar de verdeeldheid onder de Republikeinse kiezers onderstreept de problemen van de koploper. Hij voert een slechte campagne en heeft grote problemen om contact te maken met zijn kiezers.

Lees hieronder hoe de experts Super Tuesday bespraken tijdens de ontbijtdiscussie in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

08.48 uur:
Zijn de voorverkiezingen schadelijk voor de Republikeinse partij, vraagt iemand uit de zaal. 'Ja, uiteindelijk wel', concludeert Van Bruggen. De Republikeinen hebben een verkeerde inschatting gemaakt. Ze wilden een lange, spannende race met veel positieve aandacht. Dat laatste is nog niet gelukt.

08.40 uur:
Romney heeft een probleem om aan te sluiten bij de leefwereld van gewone Amerikanen, zo concludeert het panel. Toch hoeft Obama zich niet rijk te rekenen. 'De race is nog lang niet gelopen voor november.' De Republikeinse Super Pacs gaan Obama straks keihard aanvallen en hebben daar miljarden dollars voor klaarliggen.

08.37 uur:
We gaan vanaf april naar het winner takes all-systeem in de voorverkiezingen. De kandidaat die de meeste stemmen haalt in een staat krijgt dan alle kiesmannen mee. 'Dan is het snel afgelopen met de race', aldus Anker.

08.34 uur:
'Zonder de Super Pacs zouden Ron Paul en Gingrich nu al uit de race zijn verdwenen', aldus Van de Linde. De Super Pacs zijn zelfstandige organisaties die campagne voeren voor de kandidaten, zonder dat die daar officieel iets mee van doen hebben.

08.30 uur:
Van de Linde zegt dat Romney eerst eens moet afrekenen met Santorum en Gingrich, voordat hij zijn pijlen op Obama richt. 'Er zijn twee verkiezingen en je moet eerst de voorverkiezingen winnen. Ook de pers in Amerika vindt het niet leuk als je jezelf al vroeg tot winnaar uitroept. Dan ga je kritiek krijgen.'

Van de Linde denkt dat als het 'winner takes all'-principe nog had gegolden in de beginfase van de voorverkiezingen, Romney de eindoverwinning nu al in zijn zak had.

Campagne-experts Kay van de Linde en Erik van Bruggen zien we nu op het podium. Samen met Hans Anker zitten er nu '3 politieke junkies' voor het publiek.

Er zijn ongeveer 125 mensen aanwezig in de foyer van de Stadsschouwburg, vrijwel allemaal jongeren van in de twintig.

08.24 uur:
Hoe meer twijfel er wordt gezaaid over de Republikeinse kandidaten, hoe beter voor Obama. De democraten gaan dat dan ook uitmelken, denkt 'framing expert' Sarah Gagestein.

08.15 uur:
Anker en Huys zijn heel kritisch over de campagne van Romney. 'In zijn thuisstaat zei hij dat de bomen daar precies de juiste lengte hebben. Dat geloof je toch niet', zegt Huys.

08.00 uur:
Campagnespecialist Hans Anker is aangeschoven aan tafel. Hem viel op dat Romney het zelfs lastig had in Virginia, waar slechts twee kandidaten meededen. Anker denkt wel dat Romney flink is opgeschoten in de strijd om de Republikeinse nominatie.

Volgens Anker is Romney te calculerend. 'Er zit niets sprankelends in zijn campagne; hij is totaal geprogrammeerd. Hij opereert als een robot.'

Romney maakt bovendien de fout dat hij nog steeds blijft hameren op de economie, terwijl het juist economisch beter gaat in Amerika. Hij moet zijn strategie wijzigen.

07.45 uur:
De eerste gasten zijn Bert Lanting, chef buitenland van de Volkskrant en Twan Huys, presentator van Nieuwsuur. Huys en Lanting denken dat Romney nu bijna zeker is van de eindoverwinning, alhoewel het niet heel overtuigend is. Beiden zijn erg kritisch over het optreden van Romney. Huys: 'Romney kan gewoon niet campagne voeren. Hij is een schijtbak; hij durft geen interviews te geven. Hij schuift zijn vrouw naar voren voor interviews.'

Welke kandidaten gaan door met een sunny side up, en welke zijn scrambled en verlaten de race? Tijdens de All American Breakfast in de schouwburg van Amsterdam worden de uitslagen van Super Tuesday besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden