Alkmaarse burgemeester haalt gelijk via wet Bibob

Van de ongeveer 140 prostitutieramen aan de Alkmaarse Achterdam moeten er 92 binnen zes weken dicht zijn. Dit omdat de panden met crimineel geld zijn verworven. De exploitant van de ramen wordt weliswaar niet van strafbare feiten verdacht, maar burgemeester Piet Bruinooge heeft terecht de vergunning niet verlengd.

ALKMAAR - Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald. Met die uitspraak is een einde gekomen aan een vier jaar durend juridisch steekspel. Inzet daarvan was vooral de vraag wat de reikwijdte is van de uit 2003 daterende wet Bibob.

Die wet geeft burgemeester de mogelijkheid om ondernemers te screenen op hun integriteit. Als er ernstige verdenkingen zijn van strafbare feiten kan, zonder dat de strafrechter zich heeft uitgesproken, een burgemeester besluiten vergunningen in te trekken of niet te verlengen. Veel gemeenten gebruiken de wet Bibob om verdachte cafés te sluiten of prostitutie aan banden te leggen.

Volgens juristen geeft de uitspraak van de Raad van State, het hoogste rechtscollege op het gebied van bestuursrecht, gemeenten meer mogelijkheden om tegen criminelen op te treden. Zo beklemtoont de Raad dat 'ernstige vermoedens' dat een exploitatievergunning wordt gebruikt voor criminele activiteiten voldoende is om een vergunning te weigeren of in te trekken. Ook hoeft een burgemeester niet alleen af te gaan op advies van het Landelijk Bibob Bureau en mag ook langs andere weg informatie worden ingewonnen over verdachte ondernemers.

Witwassen

Op de Alkmaarse Achterdam zijn veel prostitutiepanden gekocht met crimineel geld, zegt de gemeente. Zo zou nooit opgedoken losgeld uit de ontvoeringszaak Freddy Heineken (1983) via die panden zijn witgewassen. De Raad van State vindt die uitleg aannemelijk. Dit tot ergernis van de advocaat van de prostitutieramen-exploitant.

'Alles wordt gebaseerd op bevindingen van het Landelijk Bibob Bureau', zegt mr Rob IJsendijk. 'Dat bureau bekijkt dossiers en komt tot een conclusie. Maar dat bureau is niet de afdeling zware criminaliteit van, zeg Amsterdam, dat zijn pappenheimers kent.' IJsendijk benadrukt dat nooit door de strafrechter is vastgesteld dat de hoerenpanden met crimineel geld zijn gekocht.

Burgemeester Bruinooge van Alkmaar denkt dat andere gemeenten hun voordeel kunnen doen met de uitspraak van de Raad van State. Ook Amsterdam probeert vaak met de wet Bibob in de hand ondernemingen te sluiten. Zo dreigde het befaamde jazzcafé de Cotton Club op de Nieuwmarkt dicht te gaan omdat de eigenaresse een halfzus is van topcrimineel Dino S. en de gemeente vermoedde dat het café werd gebruikt om geld wit te wassen. Amsterdam verloor die zaak bij de rechter, zo werd deze week bekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden