Alkmaar sluit 92 ramen prostitutiestraat

De gemeente Alkmaar sluit definitief 92 ramen van een prostitutiebedrijf op de Achterdam in Alkmaar. De gemeente weigert het bedrijf een exploitatievergunning te verlenen....

De gemeente weigert de vergunning te verlenen na een negatief advies op basis van de wet Bibob. Deze wet geeft gemeenten de mogelijkheid ondernemers te controleren op een criminele achtergrond. In totaal telt de Achterdam 125 ramen.

De ramen moeten per 10 november sluiten. Volgens de burgemeester kwamen vier van de in totaal vijf exploitanten op de Achterdam wel door de Bibob-keuring en beschikken zij inmiddels over een exploitatievergunning.

De Achterdam en het omliggende stadsdeel werden eerder al aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie mag hier tot maart volgend jaar preventief fouilleren. Volgens Bruinooge wil de gemeente prostitutie toestaan, maar mag er geen sprake zijn van criminaliteit en overlast.

Advocaat Rob IJsendijk van Maatschap J.E. Nool, het bedrijf dat de vergunning niet krijgt, zegt in een reactie verbijsterd te zijn over het besluit. ‘Nool huurt een serie panden op de Achterdam. De herkomst van het geld waarmee de eigenaar een aantal van die panden heeft gekocht, is onduidelijk. Het gaat om een deel van de panden die Nool huurt, maar hij raakt zijn vergunning kwijt voor alle panden’, legde de raadsman uit.

Daarbij is het voor justitie ook een probleem te achterhalen of die panden echt zijn gekocht met crimineel geld, aldus de advocaat. ‘Want was dat het geval geweest, dan waren ze in beslag genomen en verbeurd verklaard. Justitie heeft nu alleen beslag op de panden gelegd.’

De exploitant dient een bezwaarschrift in tegen het besluit. Ook dient hij bij de rechtbank een verzoek in tot schorsing van het besluit om de ramen te sluiten, totdat over het bezwaarschrift is besloten.

Volgens burgemeester Bruinooge is de gemeente Alkmaar niet van plan permanent een vergunning voor de panden te weigeren. Wel wordt iedere potentiële nieuwe exploitant onderworpen aan een toetsing op basis van de wet Bibob.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden