'Alkmaar pleegt moord op Lucebert'

Het besluit van de gemeente Alkmaar om een streep te halen door het cultuurpodium Yxie en daarmee ook door een Lucebert-museum, is 'behalve onnavolgbaar ook in politiek en juridisch opzicht laakbaar en kwestieus'. Dat stellen tweehonderd prominenten uit de culturele sector in een open brief aan het college van B & W van Alkmaar.

AMSTERDAM - De brief is opgesteld door schrijver Joost Zwagerman en mede-ondertekend door veel museumdirecteuren. Hij is vrijdag aangeboden aan de wethouder van cultuur Anjo van de Ven.


Zwagerman is boos over het mislopen van een omvangrijke collectie kunstwerken van Lucebert. De dichter-schilder, die in 1994 in Alkmaar overleed, zou een eigen museum krijgen binnen Yxie.


Vorige week zaterdag hield Zwagerman, tevens ambassadeur van Yxie, al een gepeperde speech bij de opening van het Stedelijk Museum Alkmaar, 'Dat Alkmaar de nalatenschap van Lucebert afwijst, is toch niet aan Nederland uit te leggen', aldus de schrijver.


De Stichting Lucebert, waarin de erfgenamen zijn verenigd, wilde Luceberts nalatenschap permanent in bruikleen geven aan Yxie. Een anonieme verzamelaar uit Spanje zou dit aanvullen met tientallen schilderijen. Het Stedelijk Museum Amsterdam had voor de collectie volgens Zwagerman ooit miljoenen geboden, maar het was de wens van de kunstenaar om zijn oeuvre te behouden in de gemeente waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Vanaf 1953 woonde Lucebert in het Noord-Hollandse Bergen, nu gemeente Alkmaar.


Vorig jaar kreeg Alkmaar een nieuw college, met CDA, de Onafhankelijke Partij Alkmaar, SP, Trots op Nederland en VVD. Het nieuwe bestuur besloot Yxie niet te realiseren. 'Politieke moord', noemt Zwagerman dit in zijn open brief. Voor Zwagerman staat vast dat de gemeente Luceberts nalatenschap niet op waarde weet te schatten. 'De gemeente heeft er een rechtszaak voor over om de collectie níet te behouden. Heel surrealistisch', zegt hij.


'Dat de annulering pijn doet begrijp ik', reageert wethouder Van de Ven. 'Maar dit besluit is democratisch, door de gemeenteraad genomen.' Volgens Van de Ven was de collectie van Lucebert 'aantrekkelijk, maar niet omvangrijk'. Het ging volgens hem ook niet om een schenking, maar om een contract van tien jaar bruikleen.


Yxie bracht grote financiële risico's met zich mee in een periode van zware bezuinigingen, aldus Van de Ven. 'Als we het centrum zouden realiseren, zouden andere culturele instellingen daarvoor moeten bloeden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden