Alkmaar: grond KooimeerPlaza niet overdragen

De gemeente Alkmaar weigert het eigendomsrecht op de grond voor het nieuwe stadioncomplex KooimeerPlaza over te dragen aan eredivisieclub AZ....

Van onze sportredactie

Hierin staat dat de 'package deal' die Alkmaar en AZ eind jaren negentig als totaalovereenkomst sloten pas mag worden uitgevoerd als de Europese Commissie in Brussel zich heeft uitgelaten over de vraag of Alkmaar daarmee overheidssteun heeft verleend.

Alkmaar gaat in hoger beroep tegen het arrest van het Gerechtshof, maar een uitspraak kan volgens wethouder Van Vliet anderhalf jaar op zich laten wachten. Ook uit Brussel verwacht hij voor 2006 geen uitsluitsel. Tot die tijd mag de overeenkomst niet worden uitgevoerd.

De 'package deal' vormt de basis onder alle afspraken tussen de gemeente en AZ over KooimeerPlaza. In de overeenkomst is vastgelegd hoeveel geld AZ betaalt voor de grond. Ook is erin opgenomen dat AZ meebetaalt aan infrastructurele voorzieningen en dat de club op de plek van het huidige stadion in de Alkmaarder Hout woningen mag bouwen.

Het nieuwe stadion van ADO Den Haag is pas gebruiksklaar voor het begin van het seizoen 2006-2007, een jaar later dan gepland. De extra kosten kunnen oplopen tot 2 miljoen euro. Een milieurapportage is de oorzaak van de vertraging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden