Ali Eddaoudi laat zich niet zomaar wegsturen

De omstreden leger-imam Ali Eddaoudi laat zich niet zomaar wegsturen. Staatssecretaris De Vries van Defensie kon donderdag niet tot een vergelijk met hem komen.

Het onderhoud vond plaats onder druk van de Kamer, waar eerdere uitspraken van Eddaoudi deze week tot grote ergernis leidden. Zo had de beoogde geestelijk verzorger de Uruzgan-missie veroordeeld, en zich laatdunkend uitgelaten over premier Balkenende.

Hoe kon de man bij Defensie in dienst treden?
Begin dit jaar stelde het ministerie Eddaoudi en een tweede imam aan. Zij waren voorgedragen door het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Het CMO is een koepelorganisatie van moslimorganisaties en circa 350 moskeeën.

Defensie selecteert geen geestelijk verzorgers, dat doen de ‘zendende instanties’ – in dit geval het CMO. Beide moslims voldoen aan de criteria die het ministerie hanteert. Ze kwamen door de medische en psychologische keuring, verklaarden dat ze elke collega bij Defensie willen bijstaan (‘ongeacht diens achtergrond’), beschikken over kennis van de samenleving en zijn bereid daaraan ‘een actieve bijdrage te leveren’. Onderzoek door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) leverde de vereiste ‘verklaring van geen bezwaar’ op.

Heeft de MIVD gefaald?
De MIVD beperkte zich aanvankelijk tot ‘passieve screening’: heeft de kandidaat een strafblad? Een grondiger onderzoek wordt ingesteld bij personen die toegang krijgen tot staatsgeheimen.

Formeel is er volgens De Vries niets fout gegaan. Maar toen hij de gewraakte uitspraken van Eddaoudi las, liet de bewindsman de MIVD een ‘dubbelcheck’ doen, en raadpleegde hij zijn juristen. Daarop volgde een gesprek met de imam, waarin deze afstand nam van de verfoeide uitlatingen. Dat was voor De Vries ‘bepalend’. Maar veel Kamerleden nemen er geen genoegen mee: ‘Ongeloofwaardig.’

Hoe belangrijk is de aanstelling van islamitische geestelijk verzorgers?
Al jaren probeert het ministerie imams toe te voegen aan de Dienst Geestelijke Verzorging. Die telt circa 150 dominees, aalmoezeniers, rabbijnen, raadslieden (humanistisch) en pandits (hindoestaans). Pas dit jaar lukte het Eddaoudi en een collega van Turkse komaf aan te stellen.

Wordt de scheiding tussen kerk en staat aangetast als de Kamer De Vries dwingt de imam te ontslaan?
Dat betogen PvdA en SP. De Vries spreekt tegen dat de Kamer ‘over de aanstelling van een imam gaat’. Hij gooit het over een andere boeg: gegeven de politieke commotie zag hij geen andere mogelijkheid dan een gesprek met Eddaoudi. Met de (onuitgesproken) bedoeling dat de man zijn baan zou opgeven.

Een pijnlijke affaire?
De Vries geeft dat volmondig toe. Pijnlijk ‘voor Defensie, voor de imam, en voor de islamitische gemeenschap’. Nader overleg moet binnen twee weken tot een oplossing leiden. De imam kreeg gisteren niet, zoals de bedoeling was, zijn diploma. Een motie van de PVV, die de regering oproept de imam te ontslaan, werd verworpen. Maar een VVD-motie met dezelfde strekking komt alsnog in stemming, als De Vries er niet in slaagt van Eddaoudi af te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden