'Ali Chemicali’ was steunpilaar onder regime Saddam

Generaal Ali Hassan al-Majid al-Tikriti, zondag wegens genocide ter dood veroordeeld, gold als hondstrouwe steunpilaar van het regime van Saddam Hussein....

De voormalige hoge bestuurder is een neef van Saddam en begon zijn loopbaan als de chauffeur van zijn oom. Hij klom in de loop der jaren op in het machtsapparaat van Saddam en werd in 1987 benoemd tot gouverneur van Noord-Irak. Hij kreeg de opdracht een einde te maken aan de onrust onder de opstandige Koerdische bevolking.

'Dood alle mensen en dieren'
De nieuwe gouverneur besloot grondig te werk te gaan. Met een pennenstreek droeg hij het Iraakse leger op ‘alle mensen en dieren’ in het gebied te doden. Hij maakte honderden dorpen met de grond gelijk. Vele tienduizenden mensen verloren het leven.

Al-Majid vestigde zijn naam als een van de brute medewerkers van Saddam al in 1983, toen hij het Noord-Iraakse dorpje Dujail met alle inwoners van de kaart veegde. Deze operatie was een wraakactie voor een mislukte moordaanslag op Saddam. Tientallen onschuldige burgers kwamen om. Saddam zelf werd om zijn betrokkenheid in deze zaak ter dood veroordeeld.

Bloedig neerslaan Koerden
Na de Iraakse invasie van Koeweit (1990) werd Majid benoemd tot militair gouverneur van dat bezette land. In die hoedanigheid was hij er verantwoordelijk voor dat het emiraat, dat inmiddels was ingelijfd bij Irak, werd geplunderd en leeggeroofd. In maart 1991 benoemde Saddam zijn neef tot minister van Binnenlandse Zaken. Als bewindsman was hij verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van de opstanden van de Koerden en sjiieten vlak na de Golfoorlog van 1990/91.

Nadat hij van 1991 tot 1995 minister van Defensie was geweest, ontsloeg Saddam hem van zijn ministeriële taken. Wel bleef Majid een belangrijke positie vervullen binnen de regerende Baath-partij. Ook bleef hij lid van de Revolutionaire Commando Raad.

Amerikanen pakten hem op
In 1995 kon hij zijn hondentrouw aan Saddam opnieuw bewijzen. Twee schoonzoons van Saddam (Majids neven) waren naar het buitenland gevlucht, maar onder beloftes van verzoening weer teruggekeerd. Majid zag er naar verluidt persoonlijk op toe dat ze werden vermoord.

Aan het begin van de Amerikaans-Britse inval (maart 2003) meldde de oppositie dat Majid zijn hoofdkwartier in een ziekenhuis in Basra had ingericht om veilig te zijn voor de bommen van de coalitie. Later werd zijn dood gemeld als gevolg van bombardementen. De Amerikanen namen die meldingen niet lang serieus en zochten uitgebreid naar al-Majid. In augustus 2003 pakten ze hem op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden