Ali B treedt op tijdens crisisoefening

Rapper Ali B zal op woensdag 6 april in stadion Amsterdam Arena een lunchconcert geven voor tienduizend scholieren en studenten als onderdeel van een grootscheepse crisisoefening....

Van onze verslaggeefster

De crisisoefening, die minstens een miljoen euro kost, is de grootste die ooit in Nederland is gehouden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Amsterdam organiseren de oefening om na te gaan of de autoriteiten en hulpverleners goed samenwerken, informatie delen en de juiste procedures volgen. Het instituut voor veiligheid en crisismanagement (COT) zal de operatie evalueren.

De oefening is volgens het ministerie bijzonder omdat op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau wordt samengewerkt. De regering in Den Haag zal beslissingen moeten nemen over de aanpak van de nagespeelde crisis, evenals het beleidsteam in Amsterdam.

Politie, brandweer, ambulancediensten en andere diensten zullen in actie komen. Er doen ongeveer tweeduizend bestuurders, ambtenaren en hulpverleners mee.

Het scenario van de terroristische aanslag wordt geheim gehouden om het verrassingseffect zo groot mogelijk te laten zijn, aldus een woordvoerder van het departement. Het ministerie houdt echter ook rekening met echte calamiteiten. Daarom worden andere codewoorden gebruikt dan wanneer er daadwerkelijk een ramp zou plaatsvinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden