Algerijnse stafchef bespeurt verbetering veiligheidssituatie
De veiligheidssituatie in Algerije is sterk verbeterd, ondanks de enorme slachtpartijen onder de burgerbevolking de afgelopen maanden. Dit zegt de Algerijnse stafchef Mohamed Lamari in een zeldzaam interview met het legerblad El Jeich....
AFP, Reuter
ALGIERS/GENEVE
'We hebben grote vooruitgang geboekt. Het is niet langer zo dat de criminelen de overheidsinstellingen, de infrastructuur en de veiligheidstroepen over het gehele land aanvallen.' Het geweld is volgens Lamari nu sterk gelokaliseerd.
Lamari ontkent dat er sprake is van tweespalt in het hart van de macht. De chefstaf staat bekend als dé grote voorstander van de 'uitroeiing' van de islamistische guerrillastrijders, terwijl president Liamine Zéroual de groep der 'onderhandelaars' zou leiden. Volgens Lamari berusten de aantijgingen over tweedracht op 'desinformatie', die hij toeschrijft aan 'buitenlanders' die samenwerken met 'zogenaamde politici' en 'salonhuurlingen'.
De chefstaf beaamt wel dat de aard van het geweld sinds het einde van de zomer is veranderd. Met name in september en oktober vonden grote slachtingen plaats onder de burgerbevolking. Het leger reageerde volgens vele getuigen niet adequaat en liet de slachtpartijen gebeuren zonder in te grijpen. Sommige bronnen beweren zelfs dat de stafchef zijn troepen met opzet binnenhield.
Volgens Lamari hadden deze incidenten niets te maken met toegenomen kracht van de guerrillastrijders of zwakte van het leger. In zijn versie van de waarheid kunnen de 'terroristen' niet langer rekenen op steun van de bevolking en hebben zij zich daarom tegen hen gekeerd. Zolang er sprake was van een werkend alarm, hebben de veiligheidstroepen alert gereageerd, aldus Lamari, die ook ontkent dat er sprake is van grove schending van de mensenrechten door het leger.
De Algerijnse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Mohamed-Salah Dembri heeft de VN woensdag verzocht niet langer samen te werken met Amnesty International en de Internationale Federatie voor Mensenrechten. Deze organisaties hadden aangedrongen op een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Algerije. Dembri noemde de organisaties 'mediaterroristen'.