Algerijnse Berbers koelen hun woede

Duizenden Algerijnse Berbers hebben zondag de laatste eer bewezen aan hun geliefde zanger Lounes Matoub, die donderdag bij een terreuraanslag om het leven kwam....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AFP, AP

TAOURIRT MOUSSA

Het lijkt erop dat de moordaanslag op Matoub als katalysator dient van de frustraties onder de Algerijnse Berbers. Op 5 juli treedt een wet in werking die het Arabisch tot de enige officiële taal van Algerije bestempelt en het officieel gebruik van de Berbertaal, het Tamazight, verbiedt. Het bewind van president Zéroual hoopt met de maatregel ten gunste van het Arabisch, de taal van de koran, de islamisten terwille te zijn.

De Berbers, de autochtone inwoners van Noord-Afrika, vormen tussen de 20 en 30 procent van de Algerijnse bevolking. Precieze statistieken ontbreken.

De immens populaire Matoub, die zijn hele artistieke leven in dienst stelde van het seculiere vrijheidsstreven van de Algerijnse Berbers, werd gisteren begraven in zijn geboortedorp Taourirt Moussa. Hij was een van de oprichters van de Algerijnse Liga voor de Rechten van de Mens.

De plechtigheid groeide uit tot een massaal protest tegen het Algerijnse bewind van president Zéroual. 'Pouvoir assassin' (De overheid is een moordenaar), schreeuwden de aanwezigen. Op een spandoek stond 'Zéroual moordenaar' en op een ander 'Geen vrede zonder Tamazight'.

De Algerijnse regering heeft de moord op Matoub, die in zijn auto op weg naar huis in een hinderlaag werd gelokt, toegeschreven aan de fundamentalistische Gewapende Islamitische Groep (GIA). Matoub had een grote afkeer van het islamisme, hetgeen hij in zijn liederen tot uitdrukking bracht. In 1994 werd hij twee weken lang gegijzeld door islamisten, maar na grootscheepse betogingen in Kabylië weer vrijgelaten. Pas onlangs keerde hij uit (Franse) ballingschap terug.

De meerderheid van de Berberbevolking acht het bewind verantwoordelijk voor de dood van Matoub. In zijn lyriek koos de zanger, een voorvechter van de democratie, de Algerijnse autoriteiten evenzeer tot het mikpunt van zijn kritiek als de islamisten.

Het was opvallend dat bij de begrafenisplechtigheid regeringsfunctionarissen ontbraken, hoewel premier Ouyahia 'de laffe moord' veroordeelde. De premier riep op tot kalmte in de Kabylische provincies en bezwoer dat de regering haar strijd tegen terrorisme zal voortzetten. Hij waarschuwde voor provocaties door islamisten.

Vrijdag en zaterdag was vooral de Kabylische hoofdstad Tizi Ouzou het toneel van hevige onlusten. Jonge Berbers koelden hun woede op winkels, banken, openbare gebouwen en partijkantoren, symbolen van de staat, en haalden Arabisch-talige verkeersborden neer. Twee studenten werden doodgeschoten door het leger. Opstandelingenleiders zouden zijn opgepakt.

De zuster van Matoub, Malika, riep bij de begrafenis de Berbers op de strijd vol te houden tegen een bewind dat 'taal en de cultuur van de Berbers heeft buitengesloten'. De twee grootste, legale politieke partijen in Kabylië, het Front van Socialistische Krachten (FFS) en het Verbond voor Cultuur en Democratie (RCD), hebben voor morgen en overmorgen manifestaties aangekondigd in Algiers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden