Algerije belooft team VN alle medewerking

De Algerijnse machthebbers hebben beloofd het onderzoeksteam van de Verenigde Naties, dat woensdag in Algiers arriveerde, alle ruimte te geven....

AFP, Reuters

ALGIERS

Het internationale onderzoeksteam, dat twee weken in Algerije blijft, werd samengesteld door VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Het bestaat uit zes experts en staat onder leiding van de Portugese ex-president Mario Soares. De teamleden zullen onder meer spreken met Algerijnse leiders, politieke partijen en journalisten.

De Algerijnse regering zegt het team uit eigen beweging te hebben uitgenodigd en dat het bezoek niet betekent dat ze is bezweken voor internationale druk om een onderzoek in te stellen naar de moordpartijen in het land.

De commissieleden mogen met iedereen spreken en mogen zich vrij door het land bewegen. Maar ontmoetingen met hen die 'buiten de wet staan' zijn verboden. Hiermee worden bedoeld leden van het Islamitisch Heilsfront (FIS) en zijn gewapende tak AIS, dat in oktober 1997 een wapenstilstand sloot.

Internationale organisaties hebben er bij de delegatie op aangedrongen onderzoek te doen naar de mensenrechtenkwestie in het land waar sinds 1992 een geschatte 70 duizend mensen zijn gedood. De Algerijnse regering wordt beschuldigd van marteling, verdwijningen en standrechtelijke executies.

Mensenrechtenadvocaten zeggen dat de missie alleen succesvol is als ze erin slaagt de veertien politie- en paramilitaire centra te bezoeken waar gemarteld zou worden.

Hoewel het regeringsleger belangrijke successen heeft geboekt in de strijd tegen de islamistische groeperingen, gaan de moorpartijen door. De afgelopen tien dagen verloren negentig mensen het leven. De vrees bestaat dat de islamisten hun offensief zullen verhevigen tijdens het VN-bezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.