ALGEMENE ZAKEN prof. dr. A.C. Zijderveld hoogleraar sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam

'Volgens ons staatsrecht is de minister-president slechts de voorzitter van een college van bestuurders. Ik vind dat Kok zich de afgelopen vier jaar te veel heeft beperkt tot die enge taakopvatting....

Hij zal als een echte regeringsleider moeten gaan optreden. Dus niet alleen vergaderen en dossiers doorwerken, maar een visie uitdragen, zowel op het nationale als internationale podium.

Kok zal ook veel meer dan voorheen zijn land in het buitenland moeten vertegenwoordigen. Anders verspelen we ons nationaal prestige. De tweestrijd daarover tussen de premier en de minister van Buitenlandse Zaken is eigenlijk nooit beslecht sinds de aanvaringen tussen Lubbers en Van den Broek.

Laat Kok ook maar eens buiten de landsgrenzen ons gedoogbeleid voor softdrugs gaan uitleggen en verdedigen. De minister van Justitie heeft daar in het jongste

verleden niets van terechtgebracht. Kok heeft het postuur om een doerak als Chirac op dat punt de les te lezen. Dat had hij trouwens ook moeten doen met die arrogante drugsgeneraal uit Amerika.

Als Kok ook binnen de regering niet duidelijk de leiding aan zich trekt, wordt het niks met Paars II. Het kabinet bevat explosief materiaal. Grote ego's als Borst, Peper, Pronk, Van der Ploeg en Adelmund hou je niet in de hand met een voorzitter. Daar heb je een dompteur voor nodig.

Dus alsjeblieft geen grijze eminentie in het Torentje, maar een inspirerende regeringsleider, die ook eens een standpunt inneemt in brandende kwesties. Ik denk aan de toekomst van Schiphol, Srebrenica, de veiligheid in de steden en de discussie over normen en waarden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden