nieuws
Algemene Zaken moet in de tuin van het Catshuis neerstrijken, maar dat lijkt dit jaar nog niet te gebeuren
De bouw van een tijdelijk ministerie van Algemene Zaken op het terrein van het Catshuis roept zoveel weerstand op dat het onwaarschijnlijk is dat het ‘duurzame en circulaire’ kantoor er volgens planning dit najaar daadwerkelijk staat. Een politieke botsing tussen de Haagse gemeenteraad en het college van B en W, en een reeks juridische procedures door bezwaarmakers gaan tot vertraging leiden.
Het Haagse gemeentebestuur wilde de noodzakelijke omgevingsvergunning voor de bouw aan het Rijksvastgoedbedrijf verlenen, maar heeft daar onlangs onder druk van de gemeenteraad van afgezien. Een besluit valt nu na het zomerreces, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Anne Mulder (VVD).
Als de vergunning toch wordt verleend, zal die bij de rechter worden aangevochten, kondigen tegenstanders aan. Onder hen de historische vereniging Vrienden van Den Haag, natuur- en monumentenbeschermers en buurtbewoners.
De Haagse gemeenteraad nam onlangs unaniem een motie aan waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen geen vergunning af te geven. De raad heeft er problemen mee dat een vier verdiepingen tellend kantoor (prefab) wordt neergezet in een beschermd park. Vooral omdat er om de hoek van park Sorghvliet, waarin het Catshuis ligt, voldoende lege kantoorruimte is om Algemene Zaken tijdelijk te huisvesten.
Verbouwing Binnenhof
De verhuizing van dat ministerie heeft te maken met de verbouwing van het Binnenhof. Niet alleen de Tweede Kamer maar ook Algemene Zaken van premier Mark Rutte moet voor de komende vijf jaar elders een onderkomen vinden.
Volgens de woordvoerder van wethouder Mulder was er aanvankelijk geen reden om geen omgevingsvergunning te verlenen omdat de aanvraag is ‘getoetst aan alle vooraf gestelde kaders’ en daaraan voldoet. ‘We beraden ons nu op de nieuwe stand van zaken, nu de gemeenteraad en anderen bezwaren hebben.’
Anne Mulder was tot vorig jaar lid van de Tweede Kamer. De nieuwe wethouder wordt vermoedelijk de VVD-lijsttrekker voor de komende raadsverkiezingen (maart 2022). Volgens hem is het afgeven van een vergunning een kwestie voor het gemeentebestuur en heeft een gemeenteraad er in dit stadium van het proces niets over te zeggen. Tijdens het raadsdebat van anderhalve week geleden herhaalde hij voortdurend dat bevoegdheden van de gemeente beperkt zijn omdat de tuin van het Catshuis ‘niet onze grond is’.
De wethouder vreest dat bij afwijzing van de vergunningaanvraag het Rijksvastgoedbedrijf naar de rechter stapt. ‘De rechter zal dan gehakt maken van ons besluit’, voorspelt Mulder.
Aanpassingen
Het 17de-eeuwse Catshuis wordt na het zomerreces de locatie waar de ministerraad bijeenkomt. Premier Mark Rutte wil ‘zijn’ Algemene Zaken om de hoek hebben, net als dat nu het geval is. Onder meer vanwege beveiligingsvraagstukken moeten er aanpassingen worden gedaan aan de directe, monumentale omgeving van Park Sorghvliet en het Catshuis. Zo moeten bomen worden gekapt en moet een monumentale omheining worden ontmanteld. Het Rijksvastgoedbedrijf belooft dat uiteindelijk alles weer in oorspronkelijke staat wordt hersteld.
De onenigheid gaat nu vooral over de gevolgde procedures en dreigende aantasting van natuur en monumenten. Volgens tegenstanders maakt park Sorghvliet deel uit van een beschermde groene hoofdstructuur, maar wethouder Mulder ziet het park als een ‘enclave’ waarvoor die bescherming niet geldt. Het Haagse gemeentebestuur (en het Rijksvastgoedbedrijf) stellen dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geen enkele moeite heeft met het tijdelijke ministerie.
Namens een van de felste bezwaarmakers, architectuurorganisatie SOS, zegt architect Peter Drijver te vrezen dat de motie van de Haagse gemeenteraad niet wordt uitgevoerd. Als het gemeentebestuur vervolgens de omgevingsvergunning verleent, ligt de weg naar de rechter open. ‘En die gaan niet alleen wij maar heel veel organisaties bewandelen’, kondigt Drijver aan.