'Algeheel rookverbod zal tot nieuwe rechtszaken leiden'

Met een nieuw wetsvoorstel wil het kabinet alsnog een algeheel rookverbod afdwingen. Voor eenmanszaken bestond een uitzondering, zulke zaken hebben immers geen personeel dat last kan ondervinden, maar ook eenmanszaken moeten over een jaar geloven aan het verbod. De vraag is of dat gaat lukken.

Demonstratie tegen het rookverbod in België in 2011. Beeld afp

In het nieuwe wetsvoorstel staan de gezondheidsbelangen van werknemers en bezoekers van de horeca centraal. Doordat meeroken niet alleen voor personeel, maar ook voor klanten schadelijk is, zou er grond zijn voor een algeheel verbod. Het kabinet heeft het voorstel ter beoordeling naar de Raad van State gestuurd.

Het kabinet ziet zich gesteund door de Tweede Kamer. Een meerderheid steunde een motie van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber om de horeca '100 procent rookvrij te maken'. Dik-Faber is blij dat het kabinet aan de slag gaat met haar motie, maar heeft wel twijfels over de juridische houdbaarheid van het nieuwe wetsvoorstel. 'Ik hoop dat het stand houdt, maar ik betwijfel het. Als er een café is waar iedereen rookt en waar niemand tegen zijn wil is, blijft de wet dan overeind?'

Een ander probleem is dat de huidige wet de bouw van rookruimtes toestaat. Dat gaat in tegen de roep van de Kamer om een '100 procent rookvrije horeca'. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil echter niet dat cafés die sinds 2008 geïnvesteerd hebben in een rookruimte nu de dupe worden. In de nieuwe wet wil hij voor die groep een uitzondering maken. Dik-Faber vraagt zich af of dit geen rechtsongelijkheid in de hand werkt. 'Het kan niet zo zijn dat als je rookruimtes dan toch toestaat, nieuwe cafés geen rookruimte mogen bouwen.'

Advocaat Maarten Kamp, die eerder namens een aantal horecaondernemers tegen het rookverbod pleitte, voorspelt dat er ook tegen de nieuwe wet protest komt. 'Ik verwacht dat er weer verschillende rechtszaken zullen worden aangespannen.'

Eenmanszaak
In de oude wet, die vijf jaar geleden werd ingevoerd, werd het rookverbod verdedigd met een beroep op de bescherming van werknemers. Dit argument bleek in het geval van eenmanszaken niet stand te houden in de rechtbank. Verschillende caféhouders zonder personeel bepleitten met succes dat bij hen een rookverbod niet terecht is, omdat zij geen werknemers te beschermen hebben. Het kabinet-Rutte I besloot daarom in 2010 de uitzondering voor eenmanszaken formeel te regelen.

Overigens is de definitieve wettekst nog niet bekend. Nadat de Raad van State over het nieuwe voorstel heeft geoordeeld zal het naar de Tweede Kamer worden gestuurd en openbaar worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden