Alfred Hitchcock, Primo Levi en Rik Zaal

Een leuk boek over ons brein, een opruimboek voor spullen en eentje voor de geest, terugblikken van Primo Levi en andere net verschenen titels.

Redactie
Rik Zaal. VPRO/Rubinstein, €19,90. Beeld
Rik Zaal. VPRO/Rubinstein, €19,90.Beeld

Alfred Hitchcock

Een vlotgeschreven psychoanalyse, aldus Patrick van IJzendoorn over de biografie Alfred Hitchcock van Peter Ackroyd in Sir Edmund van 29 augustus 2015. 'Tijdens verjaardagsfeestjes zat hij in de hoek van de huiskamer de aanwezigen te bekijken: hun gebaren en gelaatsuitdrukkingen.' De binnenvetter werd als filmregisseur een master of suspense. Nu vertaald door Arie Storm.

Peter Ackroyd Querido, € 22,50. Beeld
Peter Ackroyd Querido, € 22,50.Beeld

Een steekje los

Het brein is feilbaar. Het mag de zetel van het bewustzijn en de motor van alle menselijke ervaring zijn, schrijft neurowetenschapper Dean Burnett in Een steekje los - De werking van ons absurde brein, 'ondanks deze grootse rollen is het ongelooflijk rommelig en ongeorganiseerd. Je hoeft alleen maar naar het ding te kijken om te beseffen hoe ridicuul het is: het lijkt op een gemuteerde walnoot, een groteske drilpudding of een versleten bokshandschoen.' Een leuk boek over de werking van ons brein - het kan gewoon, bewijst Burnett, maar die is dan ook naast zijn gewone werk actief als stand-upcomedian en blogger voor The Guardian.

Dean Burnett Spectrum, € 19,99. Beeld
Dean Burnett Spectrum, € 19,99.Beeld

Gelukkig met minder

Het opruimboek is in; de nieuwste loot aan de stam is Gelukkig met minder van Francine Jay, ook bekend van haar site missminimalist.com. Gooi overbodige troep weg en gij zult gelukkig worden, is de les: 'In tegenstelling tot wat adverteerders je graag doen geloven, ben je niet wat je bezit. Jij bent jij en dingen zijn dingen.' Het boek trapt af met een poëtisch motto: 'Laat los/ Zoals een kind tegen een paardebloem blaast:/ In één ademteug/ Exquise lichtheid/ En intens geluk.'

Francine Jay Bert Bakker, € 19,95. Beeld
Francine Jay Bert Bakker, € 19,95.Beeld

De weg

De lessen van de oude Chinese filosofen (Confucius, Laozi, Zhuang Zi) bieden nieuwe invalshoeken om een goed leven te leiden, beweert hoogleraar Chinese filosofie aan Harvard, Michael Puett, in De Weg - Wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren. Dit weekeinde is hij in Nederland en België voor lezingen. Onze kijk op het leven is maar een van de vele zienswijzen, betoogt Puett, die de westerling aanraadt een aantal diepgewortelde overtuigingen bij het grof vuil te zetten en de weg van innerlijke beschaving en betrokkenheid te bewandelen.

Michael Puett en Christine Gross-Loh Ten Have, € 19,99. Beeld
Michael Puett en Christine Gross-Loh Ten Have, € 19,99.Beeld

Borát

Vóór Jiskefet was er Borát, een absurdistisch programma op de VPRO-radio onder auspiciën van Rik Zaal, dat tussen 1984 en 1989 een cultstatus bereikte. Borát werd 'een proeftuin voor humor die daarvoor in Nederland niet bestond', met rare monologen, sketches, nep-dialecten en aanverwant raars door 'Borátici' als Michiel Romeyn, Herman Koch, Marjan Luif en Jet van Boxtel. Zaal blikt terug in Borát - Het verhaal van een legendarisch radioprogramma, inclusief twee cd's met 'Bericht voor de vissers', 'Wat mensen graag doen' en andere radiohoogtepunten.

Rik Zaal. VPRO/Rubinstein, €19,90. Beeld
Rik Zaal. VPRO/Rubinstein, €19,90.Beeld

Albert moet naar huis

Fans van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween mogen dit niet missen, schrijft de uitgever in een persbericht. Dat betekent dus een nieuwe variant op de 'komische roadnovel', ditmaal met Elsie en Homer en hun alligator Albert, op een doldwaze rit dwars door Amerika. Carrying Albert Home van voormalig ruimtevaartingenieur Homer Hickam (Rocket Boys) werd door Erica van Rijsewijk vertaald als Albert moet naar huis.

Homer Hickam HarperCollins, € 19,95. Beeld
Homer Hickam HarperCollins, € 19,95.Beeld

Minna zoekt oefenruimte

'Minna stelt zich voor. Minna zit op Facebook. Minna is op de kop af veertig.' Zo gaat het honderd pagina's lang door in Minna zoekt oefenruimte, een bezwerende novelle in korte staccato zinnen van de Deense Dorthe Nors (1970). Draai het boek om en je hebt Nors' verhalenbundel Karateslag in handen, eveneens vertaald door Edith Koenders. Tot in haar titels toe mijdt Nors het gewone. Een van de vijftien verhalen heet 'Moeder, moeders moeder en moeders zus Ellen'.

null Beeld
Beeld

Zo was Auschwitz

Niet eerder gepubliceerde terugblikken en documenten van Primo Levi (1919-1987), Italiaanse overlevende van de vernietigingskampen en auteur van Is dit een mens en Het periodiek systeem, zijn gebundeld in Zo was Auschwitz - Getuigenissen 1945-1986. Een mozaïek van in kranten en tijdschriften gepubliceerde essays en beschouwingen, naast teksten van lezingen en getuigenverklaringen tegen nazimisdadigers, waaronder die voor het proces tegen Eichmann, genoteerd op 14 juni 1960 door 'Dr. Primo Levi, wonende te Turijn, C. Vittorio nr 67'. Toegevoegd is een tien pagina's tellende fotodocumentatie, met onder meer het typoscript van Levi's verklaring in het proces tegen Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz. Zo was Auschwitz werd vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone.

Primo Levi Meulenhoff, € 19,99. Beeld
Primo Levi Meulenhoff, € 19,99.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden