Alfonso Boekhoudt niet gewenst als gouverneur van Aruba

Aruba wil dat de benoeming van de nieuwe gouverneur Alfonso Boekhoudt ongedaan wordt gemaakt. Nederland heeft deze kandidaat onterecht opgedrongen aan Aruba, schrijft de Arubaanse premier Mike Eman aan premier Mark Rutte in een dit weekend uitgelekte brief.

Alfonso Boekhoudt, de gouverneur is nu al controversieel. Beeld anp
Alfonso Boekhoudt, de gouverneur is nu al controversieel.Beeld anp

De regels zijn volgens Eman dat de Arubaanse regering een kandidaat voordraagt voor deze belangrijke en gevoelige post: het hoofd van de landsregering en een afgezant van de koning op Aruba. 'De benoeming van de heer Boekhoudt op 7 oktober 2016 is in flagrante strijd met de door de ministerraad van het Koninkrijk vastgestelde regels', schrijft Eman. 'De ministerraad van Aruba eist derhalve dat dit onrechtmatig genomen besluit wordt ingetrokken en wenst daarover op korte termijn met u van gedachten te wisselen.'

Bermudez

De Arubaanse regering had Angel Bermudez voorgedragen, lid van het kabinet van regeringspartij AVP. Het Antilliaans Dagblad omschrijft Bermudez als erudiet en bedachtzaam. Bermudez is wel op kennismakingsgesprek geweest in Nederland, bij minister Plasterk, verantwoordelijk voor Koninkrijksrelaties. Maar vervolgens heeft Nederland zijn eigen kandidaat naar voren geschoven, Boekhoudt, de huidige gevolmachtigde minister in Den Haag van Aruba. Eman heeft uit protest Boekhoudt per 1 november ontslagen als gevolmachtigd minister, omdat hij de post van gouverneur heeft aanvaard.

Een duidelijk geval van machtsvertoon van Nederland, aldus het commentaar van het Antilliaans Dagblad. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de voordracht wel volgens de regels gegaan.

Een nieuwe gouverneur op Aruba moet de vertrekkende Fredis Refunjol opvolgen. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 2010 uit vier landen: Nederland, Aruba (een land sinds 1986) en Curaçao en Sint Maarten (beide landen sinds 10 oktober 2010). Binnen het Koninkrijk zijn de laatste jaren regelmatig spanningen over de vraag in hoeverre Nederland zich zijn wil mag opleggen aan de drie kleine Caribische landen.

Op Aruba, Sint Maarten en Curaçao gingen eerder stemmen op de macht van de gouverneur in te perken als waakhond van Nederland. De vinger in de pap van Nederland middels de gouverneur wordt door sommigen te groot bevonden. Nederland vindt de gouverneur een belangrijk instrument om toezicht te kunnen houden op de deugdelijkheid van het bestuur op de eilanden, dat de laatste jaren niet altijd aan de Nederlandse normen heeft voldaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden