Alfabetiseringsprijs voor allochtonenproject

Een project waarin hoogopgeleide allochtone vrouwen les geven aan andere allochtone vrouwen, is winnaar geworden van de nationale Alfabetiseringsprijs. Dat heeft staatssecretaris Bruno Bruins vrijdag in Hilversum bekendgemaakt....

ANP

De Stichting Interculturele Participatie en Integratie (SIPI) in Amsterdam ontving een geldbedrag van 15.000 euro. De vrouwen van de stichting gaven zestien anderen die nauwelijks konden lezen en schrijven een cursus Nederlands. De leerlingen hebben nu een baan of doen een vervolgopleiding.

Ter gelegenheid van Wereldalfabetiseringsdag werden verder onder meer een project van het Noorderpoortcollege in Groningen en banketbakkerij Merba BV in Oosterhout met prijzen onderscheiden. Uit onderzoek is gebleken dat 11 procent van de Nederlanders niet voldoende kan lezen en schrijven.

Bruins kondigde aan dat hij binnenkort een reusachtige banner aan de Hoftoren hangt. Die moet functioneel analfabeten oproepen zich voor een cursus te melden. In de Hoftoren is Bruins’ departement van Onderwijs gevestigd.

‘Taal is eigenlijk als water’, aldus de nieuwe bewindsman. ‘We zijn er van afhankelijk. Het is heerlijk om mee te spelen, maar als je het niet beheerst, kan het je vijand worden.’ Bruins liet weten een bijdrage te wilen leveren aan het bespreekbaar maken van analfabetisme in Nederland.

Mark Rutte, zijn voorganger, lanceerde een aanvalsplan tegen laaggeletterdheid. In het kader daarvan zullen de regionale omroepen waarschijnlijk in februari een programma brengen dat Bruins als ‘taboedoorbrekend’ omschreef.

Een aantal prominente Nederlanders overhandigde vrijdag aan jonge ouders het informatiepakket Taalkracht voor Consultatiebureaus. Laaggeletterdheid kan door voorlezen al vroeg worden voorkomen, is de strekking daarvan. Cabaretier Jörgen Raymann deed het in Urk en schrijfster Daphne Deckers in Hilversum; de politici Wouter Bos (PvdA) en Femke Halsema (Groenlinks) waren in Rotterdam en Den Haag actief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden