Alexandr Poesjkin, Jan Bor en Arne Dahl

Een dochter na een korte affaire, de erfenis van Poesjkin, een ongecensureerde Wit-Russische roman, smartphonestress en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Een onmogelijke liefde

In de roman Een onmogelijke liefde vertelt de Franse Christine Angot (1959) over Pierre en Rachel die eind jaren vijftig een korte affaire krijgen, en een dochter, Christine. Ze groeit bij haar moeder op. Pierre vertoont zich niet vaak, maar genoeg om de levens van moeder en dochter duurzaam te ontwrichten. De roman, vertaald door Katelijne De Vuyst, kreeg vorig jaar de Prix de Décembre.

null Beeld
Beeld

De mooie mond van Bobby Cespedes en andere verhalen

De gescheiden Armando, die ook zijn baan kwijt is, rijdt met de 16-jarige Naomi in een gestolen Saab in enkele dagen naar Cadiz en dan wellicht Marokko. 'Laten we niet somber zijn', probeert Armando er de moed in te houden. Maar de tekenen zijn ongunstig, in het verhaal 'De eindeloze zomer' van debutant Ulises Segura, opgenomen in De mooie mond van Bobby Cespedes en andere verhalen. Achter de exotische schrijversnaam zit een Vlaamse jurist met als geboortejaar 1973.

null Beeld
Beeld

Brieven

In april 1830 bericht de Russische dichter Alexandr Poesjkin (1799-1837) aan een onbekende: 'Hier hebt U mijn toneelstuk. Ik had het U zelf willen bezorgen, maar ik hang deze dagen de jongeheer uit, hetgeen betekent dat ik de godganse dag slaap.' De nalatenschap telde zevenhonderd pagina's Brieven, nu verschenen als het negende deel van het Verzameld Werk van Poesjkin, vertaald door Hans Boland.

null Beeld
Beeld

Sergeant Bertrand

Al meer dan twintig jaar woont Aleksandr Skorobogatov (Grodno, Wit-Rusland, 1963) in Antwerpen. Jaren eerder, in 1991, verscheen zijn debuutroman Sergeant Bertrand. Dat leverde hem een gevecht met de censuur in Wit-Rusland op. Het verhaal over Nikolaj, diens jaloezie op zijn vrouw, de actrice Vera, en met een mysterieuze rol van ene Sergeant Bertrand, die bijna dagelijks bij hen naar binnenstapt, verschijnt een kwart eeuw later in de Nederlandse vertaling van Rosemie Vermeulen.

null Beeld
Beeld

Leven zonder smartphonestress

In de VS veroorzaakt de mobiele telefoon al meer verkeersdoden dan alcohol; de drang even te kijken of iemand hun Facebookberichtje leuk vindt is kennelijk zo onweerstaanbaar dat veel automobilisten er graag hun leven voor op het spel zetten. Smartphones zijn smerige krengen die relaties verpesten, mensen van hun studie of werk houden en kinderen veranderen in zombies. De Duitse hoogleraar informatica Alexander Markowetz begon zich in 2009, kort na de introductie van de eerste iPhone, te interesseren voor ons smartphonegebruik. Hij ontwikkelde een app die over een langere periode registreert wat een gebruiker met zijn telefoontje doet. 'De analyse van de gegevens laat zien dat ons gebruik van de mobiele telefoon een abnormale omvang heeft bereikt, met ernstige gevolgen voor elk individu en voor de hele samenleving', schrijft Markowetz in Leven zonder smartphonestress. De gemiddelde gebruiker brengt tweeëneenhalf uur per dag op zijn telefoon door - waarvan zeven minuten om te telefoneren en het overgrote deel om iets onnozels te doen op sociale media.

null Beeld
Beeld

OnZen

Moderne spiritualiteit, dat is 'een openheid voor het mysterie, de onkenbare kant van de dingen', schrijft filosoof Jan Bor in OnZen. Een dergelijke openheid vindt hij prachtig. Tegelijkertijd heeft babyboomer Bor een frisse afkeer van hiërarchische oosterse 'sektes' die aanbieden jou die moderne spiritualiteit bij te brengen. Lever je niet uit aan een leraar, onderwerp je niet aan die vaste rituelen - het is volgens Bor allemaal ouderwets religieus gedoe, en bepaald niet de weg om jezelf te bevrijden. Bor illustreert zijn beweringen aan de hand van zijn eigen ervaringen met zen.

null Beeld
Beeld

Amsterdam-Stockholm

De Zweedse titel luidt Blindbock, de Nederlandse uitgever zette Amsterdam-Stockholm op de cover van de nieuwste van Arne Dahl. Daar is alle reden toe. De Zweedse schrijver situeert een groot deel van zijn thriller in Nederland, waar de geheime Europol eenheid OpCop een aantal mensenhandelaars op de hielen zit. We gaan naar het Muiderslot en doen ook het hoofdstedelijke Ambassadehotel aan, de plek waar uitgevers graag buitenlandse auteurs stallen. Amsterdam-Stockholm is het derde deel in een serie rond het OpCop-team, dat weer een vervolg is op de vaak bekroonde serie rond de Zweedse opsporingseenheid het A-Team (met titels als Misterioso en Kentucky Killer). Met die reeks is Dahl, pseudoniem van de Zweedse journalist Jan Arnald, gestopt, maar speurders als Paul Hjelm leven voort in de nieuwe serie. Dahl levert opnieuw topkwaliteit - al hebben we toch een lichte heimwee naar het A-Team.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden