Alexander Pechtold uit scherpe kritiek op kabinet

D66-leider Alexander Pechtold heeft op het honderdste congres van zijn partij het kabinet opgeroepen door te pakken. 'Het kabinet is niet vooruit te branden', zei hij vandaag in Den Bosch.

Beeld anp

'Dit kabinet meent dat na 2 jaar regeren het werk gedaan is', aldus de voorman van de sociaal-liberalen. Hij vraagt zich af of zo'n kabinet zonder eerzucht 'nog wel het beste kabinet voor Nederland' is.

Volgens hem is 'de ambitie in Torentje en Trêveszaal is tot het nulpunt gedaald'. In het Torentje werkt de premier en in de Trêveszaal vergadert het kabinet.

Hij uitte verder scherpe kritiek op het klimaatbeleid van het kabinet. Die komt zijn 'magere doelen'' op dit vlak volgens hem niet eens na. 'En wie voor meer banen is, steekt al z'n politieke energie in schone energie. Bij het kabinet zie ik kortzichtige, politieke onwil.'

Groot belang
D66 is tot dusver van groot belang geweest voor het kabinet. De partij heeft samen met de ChristenUnie en de SGP de regeringscoalitie van VVD en PvdA op belangrijke onderwerpen in de Eerste Kamer aan een meerderheid geholpen.

Volgens Pechtold zijn de verkiezingen in maart voor de Provinciale Staten - die weer de Eerste Kamer kiezen - van groot belang voor de partij. 'Nooit eerder was D66 zo sterk geworteld in politiek én maatschappij. Mensen hebben hoge verwachtingen van ons.'

Meer dan 90 procent van de circa 2000 congresgangers koos Thom de Graaf tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Hij was de enige kandidaat. D66 heeft zes zetels in de Senaat. Dat moeten er volgens De Graaf zeker tien kunnen worden.

Partijvoorzitter Fleur Gräper-van Koolwijk (vlnr), Jan Terlouw, Alexander Pechtold, Sophie in 't Veld en Laurens-Jan Brinkhorst tijdens het 100e partijcongres van D66 Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden