Commentaar

Aleppo: ook op non-interventie staat een prijs

De zware bommenregen op burgerwijken in Aleppo is onverteerbaar, maar het Westen heeft weinig opties.

Arnout Brouwers
Gebombardeerd gebied in het oosten van Aleppo. Beeld afp
Gebombardeerd gebied in het oosten van Aleppo.Beeld afp

Fosforbommen, vatbommen, clusterbommen en bunker busters, bommen bedoeld om diep gelegen militaire doelen te vernietigen. Dat is wat de burgerbevolking van het door anti-Assad-strijders, en deels extremisten, bezette deel van Aleppo volgens ooggetuigen over zich heen heeft gekregen de afgelopen dagen. Tot diep in de schuilkelders aan toe.

De speciale afgezant van de VN Staffan de Mistura sprak van luchtaanvallen 'ongeëvenaard wat betreft schaal en type' - zelfs in het bloedige Syrische conflict. Ngo's zijn doelwit. Hulpdiensten zijn doelwit. De watervoorziening is doelwit. En burgers zijn doelwit - de helft ervan kinderen, volgens Save the Children.

Dit alles gebeurt 'onder westerse ogen' - en terwijl de Russische VN-gezant Assads troepen prijst om hun 'bewonderenswaardige zelfbeheersing'. Onverteerbaar, maar de Russische interventie heeft de westerse opties in Syrië, ook militair, drastisch beperkt. Noem het de prijs van het non-interventionisme. Na de Amerikaanse-Britse interventies in Irak en Afghanistan koos president Obama voor terugtrekking. Ook toen Assad chemische wapens inzette en Obama's 'rode lijn' overschreed, hield hij zich militair in.

Syrië leent zich goed voor grote woorden over moreel versagen, maar veel slechter voor praktische oplossingen. Daarom zijn er zelfs onder de huidige extreme omstandigheden geen alternatieven voor een door de VS en Rusland (dat zondag vanwege zijn rol in Aleppo door de VS van barbarij werd beschuldigd) onderhandeld akkoord.

In de Syrië-diplomatie zie je een verschijnsel dat veel bondgenoten van Amerika zorgen baart: Obama mag goede redenen hebben gehad zich afzijdig te houden, de gaten die daarbij vallen worden gretig gevuld door andere landen met ambities, zoals Iran en Rusland. De onvermoeibare John Kerry ondervindt nu in Syrië hoe moeilijk diplomatie is die niet wordt geschraagd door militaire macht.

Rusland heeft zich in Syrië wel een plek aan de onderhandelingstafel gebombardeerd, maar het kan de uitkomst net zo min dicteren als de VS. Het conflict lijkt uit te lopen op een de-factodeling van Syrië. Het is wrang, maar er zit weinig anders op dan een akkoord zoeken met de mensen die aan de knoppen zitten van de brandbommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden