Alek Minassian (25): een ‘sociaal onhandige eenling’ die een bloedbad aanrichtte in Toronto

Een eenling, iemand met weinig vrienden op school, maar zeker niet gewelddadig. Zo omschrijven oud-klasgenoten en medestudenten Alek Minassian. En toch reed de 25-jarige inwoner van Toronto met opzet in op voetgangers die genoten van het mooie weer. Een kilometer lang. Wat bezielde hem?

Stieven Ramdharie
De 25-jarige Alek Minassian Beeld Alek Minassian/LinkedIn
De 25-jarige Alek MinassianBeeld Alek Minassian/LinkedIn

In de zoektocht naar wat Minassian bewoog tot zijn dodemansrit ging maandag alle aandacht uit naar een Facebookpost, voorzien van zijn naam en foto.

In die post, die zou zijn geschreven kort voor de 'aanslag' in Toronto, prijst deze Minassian een Amerikaanse leeftijdsgenoot die in 2014 in het Californische Isla Vista zes personen doodschoot. Met zijn BMW reed de twintiger Elliot Rodger toen van locatie naar locatie om lukraak mannen en vrouwen dood te schieten. Hij wilde de vrouwen straffen, zei Rodger in een video die later opdook, omdat zij hem steeds afwezen. Hij doodde de mannen omdat zij, in tegenstelling tot hem, wel seksueel actief waren.

‘De Incel Opstand is begonnen’, is te lezen in de Facebookpost die mogelijk van Minassian is. De term ‘Incel’ betekent onvrijwillig celibatair. ‘Wij zullen alle Chads en Stacy’s omver werpen. De Opperste Heer Elliot Rodger wordt geprezen.’

Dat Minassian weinig vrienden had, bleek maandag uit het beeld dat oud-klasgenoten en medestudenten van hem schetsten. ‘Ik zag hem nooit met een groep vrienden’, aldus Ari Bluff tegen de Canadese omroep CBC. Bluff zat met Minassian tijdens computerlessen op de middelbare school Thornlea. Minassian zat hier tot 2011. ‘Ik zag hem altijd in de gang lopen, alleen, en in de kantine, waar hij ook steeds alleen was. Hij was niet echt sociaal.’

‘Sociaal onhandig’

Volgens Shereen Chami, een oud-klasgenoot op Thornlea, was Minassian een van de kinderen op school die speciale lessen kregen vanwege leer- en gedragsproblemen. Ze herinnert zich nog goed hoe hij in de gang liep met het hoofd naar beneden en met de handen in elkaar. Ondertussen miauwde hij, aldus Chami. ‘Hij was geen sociaal iemand. Maar wat ik mij van hem nog kan herinneren, is dat hij absoluut niet gevaarlijk was.’

Hierna zat Minassian op het Seneca College tot 2018. Op deze school hield hij zich bezig met onder meer de ontwikkeling van software. Ook op Seneca omschrijven medestudenten hem als een eenling. Volgens een klasgenoot, Joseph Pham, viel hij op omdat hij zo ‘sociaal onhandig’ was. ‘Hij was op zichzelf’, aldus Pham tegen de Toronto Star. ‘Hij sprak niet echt met anderen.’

De krant meldde maandag dat drie van de gewonde voorbijgangers op Seneca zaten. Dit duidt er mogelijk op dat Minassian het op hen had gemunt toen hij met de witte bestelbus het voetpad opreed en doelbewust voorbijgangers schepte.

Wat de student ertoe heeft aangezet om maandag het grootste bloedbad in drie decennia aan te richten in Canada - in slechts 25 minuten - is nog onduidelijk. Mensen die hem kennen, zeggen dat hij geen opmerkelijke politieke of religieuze standpunten verkondigde. Volgens een medestudent meldde Minassian zijn collega’s vorige week plotseling dat hij zijn computerstudie had afgerond.

In Canadese media wordt een interview aangehaald dat Alex Minassians moeder in 2009 gaf aan Richmond Hill Liberal over een speciaal lesprogramma. Daarin zei ze dat haar zoon daar baat bij heeft gehad omdat hij zou lijden aan het Asperger Syndroom, een ernstige vorm van autisme. Onduidelijk is over welke zoon dit ging.

Minassian toonde dinsdag geen berouw in de rechtbank waar hij werd beschuldigd voor tienvoudige moord en 13 pogingen tot moord. Zijn vader Vahe Minassian huilde en zag er verbijsterd uit. Buiten voor de rechtbank werd hem gevraagd of hij iets wilde zeggen tegen de familie en vrienden van slachtoffers van zijn zoon en hij zei zachtjes: ‘Het spijt me.’

Een klasgenoot die in 2015 met Minassian werkte aan een project op het Seneca, kon maandag niet geloven dat hij het bestelbusje had bestuurd. Volgens hem had Minassian moeite om onder druk te presteren en had hij last van bepaalde lichamelijke ‘tikjes’, vertelde de klasgenoot tegen The Globe and Mail. Zo sloeg hij steeds tegen zijn hoofd. Volgens hem was Minassian niet eens in staat om een busje te besturen, laat staan inrijden op voetgangers met een snelheid van 70 kilometer per uur.

Aanvullingen en verbeteringen

In dit profiel staat vermeld dat Alek Minassian zou lijden aan het aspergersyndroom, ‘een ernstige vorm van autisme’. Het aspergersyndroom wordt algemeen gezien als een ‘mildere’ vorm van autisme.

Een van de tien doden die maandag vielen tijdens de dodemansrit van Alek Minassian. Beeld Getty Images
Een van de tien doden die maandag vielen tijdens de dodemansrit van Alek Minassian.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden