Aldi-forel is Turkse vis zonder keurmerk

Het nieuws dat gerookte vis is besmet met de listeriabacterie is een bron van zorg.

Een Aldi in Woerden.Beeld anp

En weer was er een bericht over de ziekmakende listeriabacterie op gerookte vis. Dit keer betrof het de gerookte forel verkrijgbaar bij de supermarktketen Aldi. Dat roept zeker vier vragen op, te beginnen met: waar komt deze vis vandaan?

De Aldi-forel wordt gekweekt, verwerkt, gerookt en verpakt in Turkije. Vishandel H. van Wijnen verzorgt de distributie naar Aldi. Forel wordt volop in West-Europa gekweekt, ook in Nederland, maar die uit Turkije is een stuk goedkoper.

De regels op het gebied van kweek en voedselveiligheid zijn er minder streng. Ook is er waarschijnlijk minder controle op de rookmethode. Hoe lager de rooktemperatuur, hoe meer vis je overhoudt, maar hoe groter de kans op besmetting met bacteriën. In een warm land als Turkije is hygiëne extra belangrijk. Vis raakt gemakkelijk besmet door grondresten aan schoenen of darmbacteriën bij het fileren. En als een bedrijf eenmaal listeria heeft, is er nauwelijks af te komen, zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer.

Vraag twee is of de Aldi-forel een duurzaamheidskeurmerk heeft, bijvoorbeeld ASC of biologisch. Helaas niet. Aldi is wel bezig om het hele visassortiment MSC en ASC gecertificeerd te krijgen, maar dat geldt nog niet voor forel. Veel Europese forel is wel gecertificeerd.

Certificering

Nu zeggen duurzaamheidskeurmerken op zich niet veel over de voedselveiligheid en heeft listeriabesmetting weinig te maken met de kweekmethode. Maar ondernemers met zo'n certificering hebben meestal hun bedrijf goed op orde. De Turkse forelkweek zonder keurmerk is allesbehalve schoon, zegt de Good Fish Foundation, die zich inzet voor verantwoorde vis. Turkse forel scoort net geel op goedevis.nl. Zo wordt het door mest vervuilde kweekwater op het oppervlaktewater geloosd. Het gebruik van medicijnen en chemicaliën is vaak onverantwoord groot.

Derde vraag: heeft de viskweker of -verwerker een certificering, zoals Global GAP? Europese viskwekers die aan supermarkten leveren, komen daar niet onderuit. Global GAP (GG) is een keurmerk voor voedselkwaliteit. Het eist een uitgebreide documentatie van kwekers, zodat de keten transparant is. In de GG- database staan dertig gecertificeerde forelkwekers in Turkije, maar de leverancier van Van Wijnen staat er niet bij.

Slotvraag: zou de kans op listeriabesmetting kleiner geweest als Aldi had gekozen voor duurzame, duurdere en veiligere Europese forel? Drie keer raden. Vast wel.

Product
Gerookte forelfilet

Prijs
€ 1,89 per 125 g

Verkrijgbaar
Aldi

Oordeel
geen sterren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden