Alders stelt 'rijdende rechter' in bij bevingsschade Groningen

Groningers die van mening zijn dat hun huis schade heeft opgelopen door bevingen en niet tevreden zijn met het oordeel over hun zaak na beoordeling van een expert en een contraexpertise krijgen de mogelijkheid een arbiter in te schakelen die als 'rijdende rechter' een laatste oordeel velt. Die uitspraak is bindend voor de NAM. Dat maakte Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders woensdag bekend.

Redactie
Hans Alders. Beeld anp
Hans Alders.Beeld anp

Alders presenteerde woensdag een conceptprogramma hoe de bevingsschade in Groningen af te handelen en de gebouwen in de provincie aardbevingsbestendiger te maken. De 'rijdende rechter', die langskomt bij de schademelder en uitspraak doet, is een van zijn voorstellen. Het inschakelen van de onafhankelijke arbiter kost de schademelder geen geld.

Ook wordt vanaf 1 januari 2016 in de afhandeling onderscheid gemaakt tussen 'reguliere' en 'complexe' schademeldingen. Complexe schade, bijvoorbeeld naast de bevingsschade ook andere schade is ontstaan of als er bijvoorbeeld sociale of financiële problemen zijn, verhuist per 1 januari 2016 van de burelen van de NAM naar het bureau van Alders.

Alders stelt vervolgens iemand aan die de opdracht krijgt om met alle betrokkenen te zoeken naar een oplossing en te komen met een bemiddelingsvoorstel. De NAM rondt wel alle complexe schadegevallen van voor 1 januari 2016 af.

null Beeld anp
Beeld anp

Versterken woningen

Het programma van Alders heeft betrekking op meerdere jaren en draagt de titel 'Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen'. Zijn plannen om de provincie Groningen aardbevingsbestendiger te maken gaan vooral over het versterken van woningen.

In 2016 worden 1.650 corporatiewoningen versterkt en in samenspraak met inwoners en gemeenten wordt volgend jaar ook gestart met het voorbereiden van versterken van woningen in Loppersum, 't Zandt, ten Post, Overschild en Appingedam. Later in 2016 volgen Middelstum, Stedum, Uithuizen of Uithuizermeeden, Ten Boer en (een deel van) Slochteren.

'We staan voor een grootscheepse opgave waarbij de veiligheid van inwoners voorop staat. We beginnen met versterken van woningen en gebouwen in de gebieden waar de risico's het grootst zijn. Dat doen we samen met inwoners en gemeenten', zegt Alders in een persbericht.

In dat bericht wordt verder benadrukt dat een woning of gebouw pas wordt versterkt als er met de eigenaar daar overeenstemming over is. Als het gaat over monumenten, vraagt Alders gemeenten een lijst bij hem in te dienen met panden die volgens hen een bescherm 'stads- en dorpsgezicht' zijn. Voor die panden komt extra aandacht.

Alders. Beeld anp
Alders.Beeld anp

Gematigd positief

Jurre van den Berg, correspondent van de Volkskrant in Noord-Nederland, was aanwezig bij de presentatie van het plan van Alders. Hij sprak daarna onder meer met Dick Kleijer, die is verbonden aan de Groninger Bodem Beweging, de belangengroep die opkomt voor mensen die schade ondervinden van de bevingen.

'Hij was gematigd positief', zegt Van den Berg. 'Het is volgens hem een eerste stap richting het herstel van vertrouwen. Er is alleen nog wel veel niet duidelijk, bijvoorbeeld over een uitkoopregeling voor mensen die echt weg willen.'

Alders heeft een lastig positie, tussen allerlei groepen en bestuurlijke niveaus in, legt Van den Berg uit. 'Hij staat een beetje voor een dilemma. Aan de ene kant wil hij het snel regelen, aan de andere kant is dat simpelweg niet mogelijk als je met iedere gedupeerde om de tafel gaat zoals hij voorstelt in het conceptplan. Het moet blijken hoe dit allemaal in de praktijk uitpakt', zegt Van den Berg.

null Beeld anp
Beeld anp

Gemeenten aan zet

In de Tweede Kamer werd terughoudend gereageerd op de voorstellen van Alders. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie 'mist een duidelijke keuze voor het fors verlagen van de gaswinning, om op die manier het risico op bevingen te verkleinen'.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is ontevreden en ziet 'te weinig ambitie'. GroenLinks wil dat verantwoordelijk minister Henk Kamp 'eindelijk doet wat hij verplicht is en de veiligheid van de Groningers garandeert'. De SP noemt de voorgestelde geschillencommissie positief 'mits het meteen vertrouwen wekt en de NAM echt naar de achtergrond gaat'. Verder is het concept 'weinig concreet op aantallen objecten en de beschikbare bedragen'.

Het conceptplan wordt op 25 november vastgesteld door Alders. Dan wordt het in december voorgelegd aan de colleges van B&W van de twaalf betrokken gemeenten, het college van de provincie Groningen en de Ministerraad. Van den Berg: 'Daarna gaan we zien wat er nog van over is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden