Alders gevraagd om blokkade bouw vuilstort

Milieuorganisaties en waterleidingbedrijven zijn deze week een offensief begonnen tegen de voorgenomen aanleg van een vuilstortplaats bij Nieuwegein in de provincie Utrecht....

MARC VAN DEN BROEK

Van onze verslaggever

Marc van den Broek

AMSTERDAM

De drie organisaties, de Stichtse Milieufederatie, de Vereniging Kloostergebied Nieuwegein en de Watertransportmaatschappij RijnKennemerland (WRK), vinden het vreemd dat de provincie blijft doorgaan met de voorbereiding van de aanleg van een vuilnisbelt. Er is ruimte gepland voor 4,8 miljoen kubieke meter afval.

De vuilnisbelt komt in een polder ('t Klooster) van circa veertig hectare . Het afval, geen huisvuil maar bouw- en sloopafval, rioolslib en andere moeilijk brandbare stoffen, wordt neergelegd in een berg die dertig meter hoog wordt. Op honderd meter van de rand van de belt, aan de andere kant van het Lekkanaal, winnen de waterleidingbedrijven Rijnwater voor de bewoners van Noord-Holland.

'Aan de ene kant van het kanaal nemen wij water in en aan de overkant komt de belt', zegt bedrijfsleider J. Steenstra van de WRK. Twee miljoen mensen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van het water uit het Lekkanaal.

Juist de plaats van deze vuilnisberg wekt bevreemding. De waterleidingbedrijven achten de kans groot dat het vuilnis het water van het Lekkanaal verontreinigt. De kwaliteit van de grondstof voor drinkwater, die al niet best is vanwege de vervuiling van de Rijn, zal er niet door verbeteren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) heeft dit bestudeerd en stelt dat een vuilstortplaats op de plek wel kan, maar dat er veel voorzieningen nodig zijn om vervuiling te voorkomen.

De waterleidingbedrijven vrezen dat vogels, die in groten getale op vuilnisbelten afkomen, de bezinkbekkens vervuilen met uitwerpselen. Ook kunnen de bedrijven niet meer met goed fatsoen bij industrieën langs de Rijn in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk aandringen op minder vervuiling als Nederlandse autoriteiten voor de deur van het inlaatpunt een vuilnisbelt toestaan.

Een geheel ander bezwaar tegen het plan is dat de hoeveelheid te storten afval afneemt. Dit is het gevolg van campagnes om de hoeveelheid afval te beperken en het zo veel mogelijk te hergebruiken.

Uit studies blijkt dat de hoeveelheid die de laatste jaren in Utrecht is gestort met tientallen procenten is gedaald. Dit betekent, zo stellen de protesterende organisaties, dat de plannen voor de grote vuilnisbelt moeten worden aangepast.

Over de bouw van de stortplaats wordt al ruim tien jaar gedacht. In 1987 al is een vergunning aangevraagd bij de provincie, maar die is tot op heden nog niet verleend. Gedeputeerde Staten beslisten in juni door te gaan met de voorbereiding van de aanleg. Een definitief besluit valt als meer bekend is over de ontwikkeling van het afvalaanbod in de regio.

De andere bezwaren vindt de provincie niet terecht. Het verhaal over de vervuiling van het water is wat overtrokken, meent de provincie. 'Met voorzieningen is vervuiling van het innamepunt tegen te gaan.' Ook de overlast van meeuwen zal meevallen. 'We hebben ervaring met andere stortplaatsen met dit soort afval, en daar zien we ze niet.' Bovendien voert de provincie aan dat het water eerst nog wordt gezuiverd in de duinen voordat het wordt gedronken.

Steenstra van het WRK wordt bedroefd van deze redenering. 'Dat zeggen al die bedrijven langs de Rijn. Wat maakt ons beetje nu uit. Jullie maken het toch weer schoon. En zo blijf je aan de gang.'

Het ministerie van Milieubeheer, aan wie de protestbrieven zijn gericht, houdt zich nog op de vlakte. 'We kunnen de plannen tegenhouden, maar dan moet er wel een beslissing liggen', zegt de woordvoerder. 'We wachten rustig af wat de provincie gaat doen.' De vragen van de Tweede-Kamerleden worden na het zomerreces beantwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden