Alcoholbeleid werpt overal vruchten af

Het stringente anti-alcoholbeleid dat gemeenten en spoorwegen op Koninginnedag hebben gevoerd, lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Tot gisteravond laat had drankmisbruik nergens tot grootschalige problemen geleid....

Van onze verslaggever

De Nederlandse Spoorwegen hadden de verkoop van alcoholica in de stationskiosken al vanaf zeven uur dinsdagavond verboden. Passagiers naar en van Amsterdam mochten slechts één alcoholische consumptie per persoon vervoeren. Dat gebod lijkt goed nageleefd. Vorig jaar leidde die maatregel tot een container vol drank op het Centraal Station van Amsterdam. Nu werd slechts een handvol blikjes en flesjes ingenomen.

Rotterdam had voor 30 april duidelijk gemaakt drankgebruik op de openbare weg niet te tolereren. Ook personen in het bezit van aangebroken flessen of blikjes waren in overtreding. De politie concludeerde gisteravond dat het 'heel erg rustig' was geweest. Voor zover toen bekend was de publieke alcoholconsumptie grotendeels beperkt gebleven tot cafés en terrassen.

Er waren gisteren minder mensen op de been dan bij eerdere edities van 30 april. Amsterdam trok naar schatting 350 duizend bezoekers, honderdduizend minder dan vorig jaar. De NS verwerkte de eerste stroom terugkerenden al in het begin van de middag vanwege het slechte weer.

Twee jaar geleden liep het treinverkeer op het Centraal Station helemaal vast. De NS schat dat ditmaal 140 duizend bezoekers met de trein naar Amsterdam waren gekomen. Van hen reisden ruim achtduizend mensen via station Amstel. De spoorwegen hadden daarom verzocht omdat het grote station van Amsterdam wordt verbouwd.

Ook in Utrecht, locatie van die andere grote vrijmarkt, was het rustiger dan anders. Dinsdagavond, tijdens de eerste uren van die vrijmarkt, moest de politie overigens wel veertig aanhoudingen verrichten. Ook Koninginnenach, het traditionele muziekfeest in Den Haag, eindigde dinsdagnacht tumultueus. Bij rellen en vechtpartijen werden 64 jongeren aangehouden. De meesten waren gisteren al snel weer op vrije voeten.

De animo voor Koninginnedag was wel groot in Wijhe en Deventer, waar de koninklijke familie het feest meevierde. Deventer trok honderdduizend bezoekers. Hier verrichtte de politie negen arrestaties.

Premier Balkenende roemde in een tv-toespraak het optreden van koningin Beatrix. 'Ondanks het moeilijke jaar heeft de koningin haar taak vervuld met dezelfde energie en betrokkenheid die we steeds van haar gewend zijn geweest. Dat verdient groot respect.'

Prins Bernhard had zijn dochter woensdagochtend vroeg al getrakteerd. Om kwart voor zeven meldde zich een Mexicaans zang- en dansgezelschap voor de deur van paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden